AMSTERDAM - Verwennerij uit onverwachte hoek. Toyota trakteert ons op een achterwielaangedreven concept car. De auto is aan het einde van de maand te zien op de Tokyo Motor Show.

Van Toyota hebben we al een tijd lang geen sportieve modellen gezien. De Supra, MR2 en de Celica zijn een stille dood gestorven. De nieuwe man aan het roer bij Toyota, Aiko Toyoda, heeft beloofd de ziel in het merk te willen terugblazen.

Dat begint met deze FT-86 Concept, die aan het einde van de maand schittert op de Tokyo Motor Show. Het is een achterwielaangedreven compacte sportauto, die in samenwerking met Subaru is ontwikkeld.

Dit type auto en zijn naam is een directe verwijzing naar de AE86 uit de jaren ’80. Die achterwielaangedreven coupé kreeg onder de liefhebbers de status onsterfelijk.

200 pk

Onder de motorkap ligt een van Subaru afkomstige 2,0-liter boxer met een vermogen dat naar schatting op 200 pk ligt. Wanneer de auto in 2011 in productie gaat, zal die naar gelang de markt zijn voorzien van een 2,0- of een 2,5-liter boxer.

Officiële gegevens zijn nog niet vrijgegeven. Wel weten we dat de auto 4,16 meter lang is, 1,76 meter breed en 1,26 meter hoog. De wielbasis is 2,57 meter.

De carrosserie is getekend door de ontwerpstudio van Toyota in Zuid-Frankrijk en zal nauwelijks veranderen als de auto in productie gaat. De lijnen zijn duidelijk geïnspireerd op de FT-HS concept van een aantal jaren geleden. De Subaru-variant van dit model, krijgt zijn geheel eigen styling.