ROTTERDAM - Groot of klein, dat maakte de organisatoren niets uit. Als ze maar een beetje bedekt zijn. Want de Rotterdamse tietenrace moest geen platte blote borstenwedstrijd worden.

Het evenement in de binnenstad trok aardig wat bekijks. De deelneemsters zetten zich in voor de strijd tegen borstkanker.

Aan de race over ongeveer 400 meter deden veertig loopsters en een man mee. De vrouwen, van jong tot oud, hadden zich netjes aan de dresscode gehouden.

Zij bekleedden hun borsten met een sportbh, een ontwerp van Marlies Dekkers tot een chique bustier met roze veren en glitters.

Een aantal dames 'verstopte' hun borsten onder een top, hempje of giletje. ''Zij lieten wel hun decolleté zien'', zei een woordvoerster na afloop.

Geld

Het is nog niet bekend hoeveel geld de actie heeft opgeleverd voor Pink Ribbon, de organisatie die zich inzet voor onderzoek naar borstkanker.

Zaterdagavond volgt nog een feest. Het inschrijfgeld, minimaal 5 euro, ging naar het goede doel. ''Veel deelnemers betaalden een hoger bedrag'', aldus de woordvoerster.

Bewust

Het is de eerste keer dat op deze wijze de aandacht op borstkanker wordt gericht. Meiden en vrouwen moeten zich bewust worden van de gevaren, zegt ze. Elk jaar wordt de ziekte bij 11.000 vrouwen in Nederland geconstateerd.

Een op de negen vrouwen in Nederland krijgt ooit in haar leven borstkanker. Jaarlijks sterven 3500 patiënten aan de ziekte. Tijdige opsporing kan dat aantal omlaag brengen.

Tietenrace