Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

EO ziet af van 'Jezus-cabaret'

HILVERSUM - De Evangelische Omroep (EO) komt toch niet met een programma waarin ongelovige cabaretiers een voorstelling maken over Jezus.
Door ANP

Na ''commotie in de media'' heeft de omroepleiding besloten te stoppen met de productie van 'Loopt een man over het water...', waarvan cabaretier Guido Weijers het spits zou afbijten.

''Belangrijkste reden is dat halverwege het proces is gebleken dat de intentie van het programma en de uitvoering ervan niet meer op elkaar aansluiten'', liet een EO-woordvoerder maandag weten.

''Het verlangen naar een scherp programma blijft, maar we willen mensen niet nodeloos kwetsen. Het programma leidde tot onbedoelde effecten. Mensen dachten dat er alleen maar grappen over God zouden worden gemaakt, terwijl de EO streefde naar een open gesprek met God.

We constateerden dat we het doel niet meer zouden halen en hebben besloten te stoppen'', vervolgt de zegsman.

Lidmaatschap

Hij bevestigt dat EO-leden het omstreden programma aangrepen om hun lidmaatschap op te zeggen, maar wil niet zeggen hoeveel leden de omroep heeft verloren. ''Naast positieve reacties zijn er absoluut opzeggingen binnengekomen van diverse stromingen binnen de achterban.''

Het programma werd door de EO bedacht, waarna Arie Boomsma werd benaderd als presentator. De EO-coryfee heeft er grote moeite mee dat de EO het programma in de opstartfase terugtrekt.

''Dit format was een unieke mogelijkheid om vooroordelen weg te nemen en open en eerlijk het gesprek over Jezus aan te gaan. Dat we die kans nu niet krijgen, vind ik heel jammer'', aldus Boomsma.

Guido Weijers

Hetzelfde geldt voor cabaratier Guido Weijers: ''Ik vind het een gemiste kans voor de EO. Jammer dat de omroep zwicht voor een vooringenomen achterban. Het programma is nog niet eens gemaakt en men heeft zijn oordeel al klaar, terwijl het juist was bedoeld om mensen bij elkaar te brengen.''

De eerste aflevering zou worden getoond in het kader van Het TV Lab, een week op Nederland 3 waarin nieuwe tv-formules worden uitgetest. Als het programma aan zou slaan, hoopte Boomsma een hele serie te mogen maken van het cabaretprogramma.

Uitdaging

Directeur Arjan Lock van de EO zegt dat het steeds weer een uitdaging is om in deze tijd God bespreekbaar te maken in deze samenleving.

''Wij blijven een omroep met het verlangen om met mensen die God niet kennen, het gesprek aan te gaan. Soms zoeken we hierin grenzen op en kiezen we voor een spannende vorm.

Nadat we nogmaals kritisch naar het format hebben gekeken, zijn we tot het besluit gekomen te stoppen met de productie'', aldus Lock.

Aanbevolen artikelen