AMSTERDAM - Valentina Eleni uit Flevoland heeft zaterdag in De Melkweg in Amsterdam de negentiende finale van Kunstbende gewonnen in de categorie Muziek.

Myrthe Huber uit Utrecht won de eerste prijs in de categorie Theater, terwijl de Haagse Lotte Hamelink de hoogste eer ontving in de categorie Film. Dansgroep Bubblicious uit Amsterdam ging er met de hoofdprijs vandoor in de categorie Dans. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend.

De winnaars krijgen coaching en workshops en mogen optreden op festivals zoals de Uitmarkt, Mystery Land en het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Tieners

Kunstbende is een landelijke talentenjacht voor jonge creatieve mensen van 13 tot en met 18 jaar die graag ontdekt willen worden. Via scholen, jongerencentra en buurthuizen richt de organisatie zich op tieners die een potentiële interesse hebben in cultuur.

Krezip

Talloze bekende artiesten zijn de afgelopen jaren uit de Kunstbende-kweekvijver voortgekomen, onder wie Trijntje Oosterhuis, Abdelkader Benali, Yes-R, Claudia de Breij en Krezip.

Aan de voorrondes deden liefst 250 finalisten mee, uit alle provincies. In verschillende categorieën, zoals dans, mode, film, muziek en taal, gingen zij de strijd met elkaar aan. Het thema van dit jaar was macht. Daarmee wil de organisatie jongeren de macht van kunst laten zien.