AMSTERDAM - In zijn carrière heeft Michael Jackson diverse malen Nederland aangedaan. Voor het eerst was Michael in ons land in 1977 toen The Jacksons optraden in het populaire muziekprogramma AVRO's Toppop. Ook in 1979 waren ze daar te gast.

Als solo-artiest stond Michael Jackson in 1988 en 1992 enkele malen in De Kuip in Rotterdam. De Nederlandse Spoorwegen (NS) moesten extra treinen inzetten om de vele fans naar het Feyenoord Stadion te brengen.

Intussen bleef zijn populariteit groeien. Toen hij in 1996 aan het begin van zijn HIStory World Tour onverwacht ons land aandeed voor drie concerten in de gloednieuwe Arena, waren de kaarten in drie uur uitverkocht.

Jackson verbleef toen ruim een week in ons land. De hele binnenstad van Amsterdam stond op zijn kop.

Fans

Jackson arriveerde met zijn gevolg op 25 september met zijn privévliegtuig op Schiphol. Het circus rond de megaster bestond uit 140 mensen en 480 ton apparatuur die in twee vrachtvliegtuigen werd aangevoerd. Een selecte groep fans mocht zien hoe de megaster voet op Nederlandse bodem zette.

Maar Jackson had geen oog voor zijn fans. Hij liep direct naar een Hollands draaiorgel toe dat hem vrolijk verwelkomde. Jackson liet weten dat hij het pierement wilde kopen. Maar de ster, die gewend was dat met dollars alles te koop was, kreeg nul op het rekest. De orgeldraaier wilde zijn broodwinning niet kwijt.

Uitzinnig

Inmiddels hadden die dag vele duizenden fans zich verzameld bij het hotel The Grand aan de Oudezijds Voorbugwal, waar de popster enkele uren later per rondvaartboot arriveerde. De menigte achter de dranghekken was uitzinnig toen de zanger, voorzien van een zwart mondkapje, op zijn fans toestapte.

De agenten hielden de ster tegen, omdat de mensen in de eerste rijen in de verdrukking dreigden te komen.

De concerten in de Arena waren een succes. Duizenden mensen hadden zich de nacht ervoor al met slaapzakken voor het stadion geïnstalleerd. Op de eerste avond van de concertreeks moest de EHBO 120 mensen, vooral meisjes, helpen die waren flauwgevallen door de aanblik van hun idool.

VU-kinderziekenhuis

Jackson bezocht tijdens zijn verblijf in Amsterdam ook de kinderafdeling van het VU-ziekenhuis. Hij overhandigde symbolisch de sleutel van de Michael Jackson-kamer in het Ronald McDonaldhuis dat toen nog gebouwd moest worden. In het Ronald McDonaldhuis kunnen ouders en familieleden van ernstig zieke kinderen verblijven.

De zanger gaf ook een 15 meter hoog beeld van zichzelf. Het Ronald McDonald Kinderfondsgala heeft het beeld geveild. Uitbater Peter van Gelder van het McDonaldsrestaurant bij Best kocht het voor 33.000 gulden. Het beeld staat nog steeds naast het fastfoodrestaurant.

Bloemen

Rouwende fans legden er vrijdag al bloemen neer. De zanger gaf tijdens zijn bezoek aan het VU-ziekenhuis ook een persoonlijke boodschap voor een gezin van een ziek kind. Deze handgeschreven boodschap werd ingelijst, maar is intussen zoekgeraakt. Personeel is nu naarstig op zoek naar dit waardevolle relikwie.