DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Media) dreigt omroepen die zich niet aan de eigen gedragscode en de Mediawet houden met strenge sancties.

Hij zegt dat zaterdag in een reactie op een onderzoek van NRC Handelsblad. De krant schrijft onder meer dat omroepdirecteuren reisjes maakten op kosten van producenten.

Van het Commissariaat voor de Media wil Plasterk binnen twee weken opheldering over het gedrag van de omroepen.

Boetes

Mochten de aantijgingen hout snijden, dan hangen de omroepen boetes boven het hoofd. De minister zegt in NRC Handelsblad dat er de laatste tijd wel wat is verbeterd in Hilversum, maar dat de omroepen er nog niet zijn.

Hij is geschokt door de zaken die krant naar voren brengt. Zo zou een kinderprogramma van de TROS onderdeel zijn van een marketingconcept van supermarkt C1000 en zou BNN-voorzitter Patrick Lodiers via een BV inkomsten hebben uit de opbrengst van dvd's van het tv-programma De Lama's.

Goedgekeurd

Een woordvoerster van BNN liet weten dat alle leden van De Lama's betaald worden voor hun bijdrage aan de dvd, en dat de winst terugvloeit naar de programmering. ''Het gaat om een door het Commissariaat voor de Media goedgekeurde nevenactiviteit.''

De TROS liet weten dat het commissariaat stukken heeft opgevraagd en gekregen. De omroep wilde niet inhoudelijk reageren op de beschuldigingen.

Discipline

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vindt dat het om een ''heel serieuze zaak gaat.'' ''We hebben zorg dat ondanks de goede dingen die er gebeuren en de discipline die is ingevoerd, dit soort incidenten toch nog plaatsvinden'', aldus een woordvoerder.

Het Commisariaat voor de Media pleitte eerder voor meer bevoegdheden en de NPO kan zich daarin vinden.