BREDA - Breda is in de ban van het Glazen Huis, de goededoelenactie van radiozender 3FM in samenwerking met het Rode Kruis. Zondagmiddag was de Grote Markt in de Brabantse plaats bomvol met belangstellenden.

In de aanloop naar Serious Request en tijdens de eerste dagen van de actie hielden onder meer Bredase scholen, verenigingen, cafés en winkels tal van ludieke acties om geld in te zamelen voor de actie.

Of zoals een van de bezoekers aan de Grote Markt het verwoordde: ''Het is net Koninginnedag, maar dan in december.''

Radio

In het Glazen Huis maken 3FM-dj's Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering zes dagen onafgebroken radio zonder te eten.

Tijdens deze dagen proberen ze op allerlei manieren zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Zondagmiddag om half vijf was de tussenstand 595.480 euro.

Het binnen de stadsgrenzen halen van het Glazen Huis heeft bij veel Bredanaars de creativiteit geprikkeld.

Concert

Op de Grote Markt kon er zondagmiddag worden geknuffeld tegen betaling, hardgelopen op een loopband tegen 9 cent per afgelegde meter of worden geluisterd naar een concert van een jonge operadiva in spe.

Op veel scholen en verenigingen waren de afgelopen week al volop waardevolle spullen geveild of karrenvrachten statiegeldflessen ingezameld.

Broodje

Sommige Bredase cafés stortten de fooienpot van het weekend en broodjeszaken doneerden per verkocht broodje een hap van de winst.

Ook bekendere Bredanaars lieten van zich horen. Eredivisieclub NAC Breda collecteerde zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Vitesse tienduizend euro bij elkaar.

Tussenstand

Een deel van de selectie bood dat bedrag na de wedstrijd aan. Cabaretier Guido Weijers is de sms-actie Breda Helpt gestart. In het Glazen Huis liet hij weten dat de tussenstand 38.000 euro is, maar dat hij erop rekent dat de teller stokt bij 100.000 euro.