UTRECHT - Swaffelen is het Woord van het jaar 2008 geworden. In de verkiezing, waarvan de uitslag dinsdag werd bekendgemaakt, eindigde het voor de woorden wiiën en bankendomino. Het Genootschap Onze Taal, Van Dale Uitgevers en dagblad De Pers hadden de competitie georganiseerd.

Swaffelen staat voor het laten slingeren van het mannelijk geslachtsdeel en er moedwillig tegen een object mee aantikken. Dit gebeurt onder andere met de bedoeling een ander of zichzelf op te winden.

Wiiën, dat als tweede eindigde, is gamen met een Wii-spelcomputer. Nummer drie, bankendomino, ontstond dit jaar tijdens de kredietcrisis, toen er een reeks faillissementen was van onderling verweven financiële instellingen.

Voor het Woord van het jaar kon het publiek de afgelopen twee weken op een internetsite stemmen op tien genomineerde woorden. Ruim 16.000 bezoekers lieten hun stem achter. Swaffelen won met 57 procent van de stemmen.

Horroropa

De andere zeven genomineerde woorden waren: duyvendakken, gastroseksueel, horroropa, hufterindex, slaaprijden, smirten en zweef-tv. Alle betekenissen stonden op www.woordvanhetjaar.nl.

Volgens hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale is swaffelen verwant aan woorden als zwaaien, zwiepen en zwenken en het in Vlaanderen regionaal gebruikte zwaffelen. Het staat allemaal voor heen en weer bewegen. In het Duits is er een aanknopingspunt met Schwaf en Schweif, wat staart of penis betekent.

Taj Mahal

De woordwatcher van Van Dale zegt dat swaffelen in ons land vooral onder jongeren bekendheid geniet. Dat komt onder meer door een filmpje op internet van een Nederlandse student die met zijn lid tegen het Indiase monument de Taj Mahal slaat (de Indiërs beschouwden het als heiligschennis).

Ook het BNN-programma 'Spuiten en Slikken' besteedde aandacht aan het verschijnsel.