AMSTERDAM - Een kwart van de gelovige Nederlanders vindt God belangrijker dan zijn of haar partner en kinderen. Iets meer dan de helft van de Nederlanders gelooft in een leven na de dood en een kwart van hen denkt dat er een Dag des Oordeels komt.

Dat zijn enkele resultaten van een enquête die het maandblad Quest onder 1151 Nederlanders heeft laten houden. Centraal stond de vraag hoe Nederlanders over het geloof denken.

Evolutietheorie

Van de ondervraagden noemde 52 procent van de vrouwen en 38 procent van de mannen zich gelovig. De evolutietheorie blijkt lang niet door iedereen aanvaard te worden. 41 Procent van de ondervraagden gelooft niet in de idee dat de mens van de aap afstamt.

Bijna de helft van de ondervraagden ziet atheïsme als een soort geloof. 43 Procent vindt dat religie de wereld meer kwaad dan goed heeft gebracht. Bijna een derde vindt dat de overheid scholen op godsdienstige grondslag moet verbieden.

Ziekten

De stelling dat de overheid mensen moet verplichten hun kinderen tegen ziekten in te enten krijgt de steun van bijna negen op de tien ondervraagden.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het nummer van Quest dat donderdag uitkomt.