Obama wil aantal besluiten van Bush terugdraaien

AMSTERDAM - Barack Obama gaat als president enkele besluiten van zijn voorganger George Bush terugdraaien, onder andere op het gebied van stamcelonderzoek en olie-exploratie. Dat heeft John Podesta, die belast is met de voorbereidingen van de machtsoverdracht op 20 januari, zondag op de televisiezender Fox gezegd.

Obama zal bij het terugdraaien van de besluiten van Bush gebruikmaken van zijn bevoegdheden als president, waarbij hij niet hoeft te wachten op de goedkeuring van het Congres. Zelfs wanneer het Congres zoals in het geval van Obama op de hand van de president is, kan het wetgevingsproces zeer tijdrovend zijn.

In tegenstelling tot Bush is Obama voor stamcelonderzoek om geneeswijzen te vinden voor ziektes als Alzheimer. Voorts heeft Bush grote stukken land in Utah opengesteld voor olie- en gasboringen, tot woede van natuurbeschermers.

Partijlozen

Podesta zei verder dat Obama werkt aan een kabinet waarvan ook Republikeinen en partijlozen deel zullen uitmaken.

In dit verband wordt vaak de naam van minister van defensie Robert Gates genoemd. "Waarom zouden we hem niet willen houden? Hij is geen Republikein en is dat ook nooit geweest", zei de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid op CNN.

Tip de redactie