Obama ook druk met 'first dog'

WASHINGTON - De nieuw gekozen Amerikaanse president Barack Obama grapte vrijdag tijdens een persconferentie over de economie dat ook de keuze voor de 'first dog' een "gigantische uitdaging" voor hem is.

De zoektocht naar een geschikte hond voor zijn dochters Sasha en Malia in het Witte Huis is nog volop bezig, zei hij tegen lachende verslaggevers.

Volgens Obama zijn er twee criteria. "Enerzijds is er de voorkeur voor een hond die hypoallergeen is omdat Malia last heeft van allergieën, anderzijds voor een hond die uit het asiel komt.".

Obama, de zoon van een zwarte Keniaan en een blanke Amerikaanse vrouw, wees erop dat de meeste asielhonden "mengelmoesjes zoals ik zijn".

Asiel

Een jaar geleden zei Obama dat hij een hond uit het asiel zou nemen als hij zou winnen bij de presidentsverkiezingen. Maar toen hij gewonnen had zei hij in een toespraak tegen zijn kinderen dat ze een puppy mee mogen nemen.

Veel organisaties voor dieren vinden dit niet kunnen. Eentje heeft inmiddels meer dan 50.000 handtekeningen verzameld om Obama ervan te overtuigen toch de asielhond te kiezen.

Barney

Barney, de hond van de Amerikaanse president George Bush, vond het na de verkiezing van Obama kennelijk welletjes met de kritiek in de pers op zijn baasje.

Hij beet een journalist van het persbureau Reuters in de vinger. De dokter van het Witte Huis verzorgde de verslaggever, meldden Amerikaanse media vrijdag.

Tip de redactie