Honger naar kranten na overwinning Obama

WASHINGTON - De honger naar nieuws is groot in de Verenigde Staten, de dag na Obama's overwinning. Kranten met historische Obama-koppen waren overal in Amerika binnen een paar uur uitverkocht.

Veel dagbladen hebben duizenden exemplaren bijgedrukt. The Washington Post heeft 350.000 kopieën gemaakt van een speciale verkiezingsuitgave om aan de enorme 'verzamelwoede' te voldoen.

"In deze snelle tijden van het internetnieuws, zijn mensen op zoek naar iets tastbaars. Ik wil gewoon een ouderwetse krant als herinnering", legt een zelf verklaarde 'nieuwsjunk' uit.

Newseum

Voor het Newseum in Washington verdringen Amerikanen en buitenlanders zich rond de (inter)nationale voorpagina's die buiten achter glazen panelen hangen. Er is een keuze gemaakt uit zeshonderd voorpagina's die het nieuwsmuseum elke dag per internet krijgt aangeleverd.

Tachtig pagina's zijn op ware grootte uitgeprint. Presidente Barack Hussein Obama, kopt de Braziliaanse krant O Globo en The Guardian spreekt van een 'American historic verdict'.

Er zijn mensen die de koppen hardop tot zich door laten dringen, ze volgen de letters met hun vingers, leggen de headlines via hun telefoon vast of gaan met de krant uit hun thuisland op de foto.

Volwassen

Nolan Williams heeft zojuist een eerste ronde langs de kranten gemaakt, maar hij wil ze nog een keer zien. "Dit land is volwassen geworden, het heeft de diversiteit in de samenleving omarmd." Hij is ontroerd door een krant die parafraseert op een quote van Shakespeare.

"De wind van verandering is voelbaar", zegt hij. Net als veel Amerikanen die een blik op de kranten werpen, leeft hij nog in een overwinningsroes. "Het ene moment ben ik euforisch, het andere moment vecht ik tegen de tranen."

Nieuwe dag

Samuel Washington jr. heeft vrij genomen van z'n werk. "Barack heeft deuren geopend, iedereen kan president worden", zegt hij met een armgebaar naar z'n lezende omstanders. "Wie nu niet aan boord is, zal ongetwijfeld later opstappen", meent hij. Voor hem is de beroemde 'I have a dream'-toespraak van dominee Martin Luther King in vervulling gegaan. "Dit is een nieuwe dag in Amerika!".

Tip de redactie