AMSTERDAM - Na een stroom van kritiek heeft een inwoner van Californië een etalagepop aan een strop uit zijn voortuin verwijderd die de Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin moest voorstellen.

Chad Morrisette en zijn partner hadden de aanstaande presidentsverkiezingen als thema gekozen voor een Halloween-tableau dat zij drie weken geleden bij hun huis in West Hollywood opstelden. De Palin-pop maakte daar deel van uit.

Buren en plaatselijke functionarissen maakten bezwaar, maar het stel zei het tableau te zullen laten staan tot na Halloween. Woensdag wist burgemeester Jeff Prang Morrisette er echter toch toe te bewegen de pop te verwijderen.

Geheime dienst

Behalve giftige e-mails en telefoontjes kreeg Morrisette boze buren, de autoriteiten van Los Angeles en de geheime dienst op zijn dak. En woensdag reed een man in zijn buurt rond met een pop op zijn auto die een bordje met 'Chad' en een lus om zijn nek had.

Burgemeester Prang zei dat hij na zijn werk langs Morrisette's huis reed en zag dat het werd omringd door betogers en journalisten en dat er helikopters boven cirkelden.

Morrisette zag de burgemeester en wenkte hem naar binnen. En in een gesprek over de zaak zwichtte hij voor het argument van de burgemeester dat hij zichzelf en zijn buren in gevaar zou brengen als hij de pop liet hangen.

De rest van het tableau, waaronder een beeltenis John McCain die uit een schoorsteen met vlammen te voorschijn komt, blijft in de tuin staan.

Ophef om Palin-pop