EINDHOVEN - Nieuwslezer Philip Freriks van het NOS Journaal en zijn voormalig collega Harmen Siezen zijn de komende maanden te zien als acteur bij Het Zuidelijk Toneel.

Bij toerbeurt spelen zij de rechter die in de Grote Verkiezingsshow een oordeel moet vellen over de vier leden van het doorsneegezin Alleman die in een proefproces worden beschuldigd van verwaarlozing van hun democratische burgerplichten. Het toneelstuk gaat zaterdag in Eindhoven in première.

Onervaren

Philip Freriks had eerder eigen theaterprogramma's maar speelde nooit in grote zalen. Gepensioneerd presentator Harmen Siezen trad wel eens op als verteller in de musical Rocky over the Rainbow. En hoewel relatief onervaren, vormen hun vertrouwde gezichten een belangrijk aspect in de voorstelling, zegt regisseur Matthijs Rümke. Volgens hem komen ze 'heerlijk naturel' over tussen de doorgewinterde acteurs van Het Zuidelijk Toneel.

Aandacht

De familie Alleman staat terecht bij het Historisch Tribunaal, een juryrechtbank in het leven geroepen door Europa. Het tribunaal kent de mogelijkheid historische getuigen op te roepen. Zo bestijgen Thorbecke en Freud het getuigenbankje. Tekstschrijver George van Houts (bekend van onder meer Radio Bergeijk) zet behalve pa Alleman ook een hilarische Adolf Hitler neer.

De historische getuigen staan niet in de weg dat de opvoering hoogst actueel is. Hitler ontsteekt in woede over een tv-optreden bij De Wereld Draait Door waar zijn boek niet voldoende aandacht krijgt.

Stemgedrag

De aanklager onderbouwt het democratische wangedrag van de familie aan de hand van hun stemgedrag. Moeder (José Kuijpers) stemt al jaren PvdA 'omdat haar vader dat ook altijd deed', wegens hun problemen met 'het systeem' hebben zoon en dochter Alleman nog nooit gestemd. Hun populistische vader stemt ieder jaar anders, van PSP ('dat kan ik me niet meer herinneren') tot PVV.

Het publiek vervult een fictieve rol als jury en voelt zich daarom gedwongen om een oordeel te vormen over het democratisch besef van de familie Alleman. Over een eventueel hoger doel van zijn voorstelling laat de regisseur zich echter niet uit.

De Grote Verkiezingsshow is tot het eind van het jaar te zien in theaters door het hele land.