AMSTERDAM - Op groente en fruit in de supermarkt zaten in 2007 over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen dan het jaar ervoor.

Verder is het Nederlandse fruit beduidend schoner dan dat uit Spanje en Italië, zo bleek zaterdag uit gegevens die door Milieudefensie en Natuur en Milieu zijn vergaard.

De twee organisaties publiceerden zaterdag op internet de meetresultaten van de overheid naar restanten landbouwgif op groente en fruit in 2006 en 2007. Ze verkregen de informatie door een beroep te doen op de wet openbaarheid van bestuur.

Zo is te lezen dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 in totaal 3706 metingen deed naar bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. "In 2006 zat op 66 procent van dat voedsel landbouwgif, in 2007 nog 63 procent. Ook was de vervuilingsgraad minder."

Volgens Natuur en Milieu en Milieudefensie zetten de supermarkten van Plus en Albert Heijn klanten in 2007 "duidelijk vuilere" producten voor dan in 2006. Plus en Spar zouden de zwaarst vervuilde producten aanbieden, terwijl Lidl en Super de Boer als besten uit de bus komen.

Verbetering

De milieuorganisaties oordelen dat de Nederlandse producten goed voor de dag komen en ook de in Duitsland geteelde groenten en fruit een grote verbetering laten zien. "Wie gif in zijn voedsel wil vermijden, kan Spaanse paprika's en komkommers beter laten liggen, net als Italiaanse en Griekse druiven.

Deze producten bevatten vaak een cocktail aan bestrijdingsmiddelen, met uitschieters van veertien verschillende gifsoorten per product. Bij sommige producten is directe gezondheidsschade voor jonge kinderen niet uit te sluiten", aldus Milieudefensie en Natuur en Milieu.

Eisen

Zij wezen supermarkten er daarom op dat die, net als Duitse supermarkten al doen, extra eisen zouden kunnen stellen aan hun leveranciers. "ALDI, Super de Boer en Lidl hebben hierop snel en adequaat gereageerd.

De overige supermarkten zijn opgeroepen dit voorbeeld te volgen, maar tot nog toe weigeren zij hun klanten beter te beschermen. Het mogelijke effect hiervan kan zijn dat de Nederlandse handel de schoonste producten exporteert naar Duitsland en de meer vervuilde producten levert aan de achterblijvende Nederlandse supermarkten