AMSTERDAM - De 31e editie van de Uitmarkt moest een mooi nazomerfeestje worden. En dat lukte, blikte manager Roeland Dekkers zondagavond terug.

Het culturele evenement in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam trok dit weekeinde volgens de organisatie meer dan een half miljoen cultuurliefhebbers. "Het was drukker dan vorig jaar."

Dekkers keek terug op een een hele feestelijke en levendige Uitmarkt. "Dat komt natuurlijk ook door het weer. Mensen slenterden rond alsof ze in Zuid-Frankrijk waren, het was eigenlijk een soort vakantie."

Het festival, een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen, barstte vrijdagavond traditiegetrouw los met een spetterende opening met optredens van Alain Clark, Di-rect en de Ashton Brothers. Zondagavond sluit het evenement af met de Musical Sing-A-Long, met optredens van artiesten uit musicals als Dirty Dancing, Les Misérables en Anatevka.

Plek

Het is de tweede keer dat de organisatie voor deze plek heeft gekozen. Tot grote tevredenheid van organisator het Amsterdams Uitburo.

De indeling was volgens Dekkers beter dan vorig jaar. "Op de kop van het Java-eiland stonden grote buitenpodia. Het was het hart van het festival." In totaal stonden op 34 podia ruim 2000 artiesten.

Noord

Dit jaar betrok de organisatie ook een stukje Amsterdam-Noord bij het festival. Theater M-Lab stelde de eigen theaterzaal beschikbaar en had een buitenpodium direct aan het IJ. De veerpont die de bezoekers er naartoe moest brengen, was volgens Dekkers steeds afgeladen.

De manager van de Uitmarkt was erg te spreken over het containerkasteel, waarin ongeveer zestig musea uit Amsterdam maar ook uit de rest van het land zich presenteerden. Ook de nieuwe vorm die de informatiemarkt op de Piet Heinkade heeft gekregen, beviel de organisatie.

Volgens Dekkers is er steeds meer plek voor originele presentaties, bijvoorbeeld door middel van een minibioscoop of een eenpersoons voorstelling in een caravan.

Protest

De laatste dag van de Uitmarkt stond ook in het teken van protest. Makers en instellingen uit de kunstwereld riepen samen met belangenvereniging Kunsten '92 minister Ronald Plasterk van Cultuur en de Tweede Kamer op "hun eigen ambities waar te maken en écht te investeren in kunst en cultuur.

Volgend jaar vindt het culturele evenement naar verwachting in de binnenstad plaats. "Maar we komen hier zeker terug", zei Dekkers vastberaden.

Bekijk alle lezersfoto's van de Uitmarkt op NUfoto.nl