UTRECHT - Wat op andere Nederlandse festivals deze zomer niet altijd lukte, gebeurde wel op De Beschaving in Utrecht: het was warm, zonnig en droog.

Daarmee is het festivalseizoen voor dit jaar passend afgesloten. De programmering van De Beschaving is zo breed dat er nauwelijks een rode draad in te vinden is.

De ongeveer vijfduizend bezoekers zagen onder anderen rockband Voicst, hiphopduo Pete Philly & Perquisite, probleemgeval Pete Doherty met zijn band Babyshambles, 'alleen muziek en geen tekst' van Mogwai en de Belgische legende Eddy Wally langskomen.

Pete Doherty

"Onze grootste verdienste is denk ik dat Pete Doherty kwam opdagen en dat de band op tijd begon'', aldus een woordvoerder van de organisatie van De Beschaving.

De Britse rocker heeft nogal een reputatie om veel te laat of zelfs helemaal niet te komen opdagen tijdens zijn concerten.

Groter

De vijfde editie van het jaarlijkse festival is dit jaar voor het eerst breder en groter qua opzet. Om meer grote (internationale) artiesten te trekken is samengewerkt met de Utrechtse poppodia Tivoli en Ekko.

"Het voelde als een eerste editie omdat we het dit jaar anders hebben aangepakt'', aldus de woordvoerder. Hij spreekt van een goed verlopen dag.

"Een klein minpuntje was dat een bandlid van Air Traffic kwijt was. Geen idee waar hij is gebleven, dus zij konden op het laatste moment niet optreden.''