AMSTERDAM - Een schedel die volledig bedekt is met diamanten is van 1 november tot en met 15 december te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het beroemde kunstwerk van de Brit Damien Hirst is bedekt met 8601 diamanten en werd vorig jaar nog verkocht aan een groep investeerders, die er 75 miljoen euro voor op tafel legde.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum zegt dinsdag in de Volkskrant dat het tentoonstellen van het object onder strenge voorwaarden gebeurt. Zo moet de schedel in een verduisterd zaaltje staan, zonder andere dingen eromheen.

"Alles daarover staat in het contract. Over de maatvoering, de belichting. Ook dat we niet mogen vermelden wie de eigenaar is. Ik heb nog nooit van mijn leven zo'n enorm contract getekend."

Platina afgietsel

Het kunstwerk, met de titel For the Love of God, is een platina afgietsel van het doodshoofd van een Europeaan uit de 18e eeuw. Op het voorhoofd zit een grote, natuurlijk roze, peervormige diamant, de Skull Star Diamond genaamd. In het afgietsel zijn de tanden van de originele schedel gezet. Het werk werd in 2007 in de White Cube Gallery in Londen voor het eerst getoond.

Het Rijksmuseum spreekt van een 'wereldprimeur' met de komst van het kunstwerk naar Amsterdam. Contacten met Hirst en de White Cube Gallery werden vorig jaar al gelegd. Na het Rijksmuseum toert de schedel langs andere musea.

Angst

Naast het beroemde kunstwerk toont het Rijks een persoonlijke keuze van Hirst uit de zeventiende-eeuwse collectie van het museum. "For the Love of God en de keuze van Hirst laten zien hoe de angst voor de dood door de eeuwen heen in schoonheid wordt gevat", aldus het Rijksmuseum.