ALKMAAR - Café Lindeboom uit Alkmaar wordt woensdagmiddag ingewijd tot de Enige en Universele Rokerskerk van God uit Amsterdam. "Wij staan vierkant achter wat de kerk predikt en dat is roken." Dit heeft kroegeigenaar Cor Busch dinsdag gezegd.

De Rokerskerk bedrijft haar religie vanuit de goddelijke drie-eenheid van rook, vuur en as en vereert haar god door in de kerk te roken.

Mensen die lid worden van de kerk krijgen een pasje dat hen toestaat te roken in het etablissement. Mensen zonder pasje mogen geen sigaret opsteken.

Certificaat

In de cafés die zich aansluiten bij de Rokerskerk komt een certificaat te hangen dat het alle leden van de gemeenschap van de Rokerskerk vrijstaat hun rookartikelen te nuttigen en daarmee hun goede God in vrede te eren.

Busch: "Rokers worden gediscrimineerd. Mensen kunnen nergens meer roken. Maar een viltje, een glas bier en een sigaret horen nu eenmaal bij elkaar. Straks vragen ze je ook nog een zwemvest aan te trekken in je auto, omdat je met je auto in het water kunt belanden."

Ingewijden

Inmiddels telt Nederland enkele tientallen horecaondernemers die zijn ingewijd in de Rokerskerk. In artikel 6 van de Grondwet en artikel 9 van het Europees Verdrag is de vrijheid van religie vastgelegd.

Zodoende wordt het voor de parochianen legaal een sigaretje te roken in de kroeg. Volgens het genootschap probeert de regering middels noodwetgeving Rokerskerken te verbieden. Hiermee wordt een valide religie getorpedeerd, aldus de kerk.

Oprichter

Oprichter van de Rokerskerk Michiel Eijsbouts heeft, zo zei hij in een reactie, een broertje dood aan horecagelegenheden die het rookverbod proberen te omzeilen door lid te worden van de kerk.

"We hebben de afgelopen paar maanden heel veel aanvragen gekregen van ondernemingen, maar zodra we denken dat uitbaters het alleen maar doen om hun nering te redden, worden zij niet ingewijd."

De Rokerskerk is volgens eigen zeggen een serieuze aangelegenheid en vind roken erg belangrijk. "Het is iets ritueels, iets dat je beleeft en we leven ons geloof strikt na."