AMSTERDAM - Een deel van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum is deze zomer even open voor publiek. Liefhebbers kunnen van 19 juli tot en met 31 augustus in de weekeinden tussen 12 en 16 uur een kijkje nemen in de voorhal en de eregalerij.

Dat bevestigde een woordvoerder van het Rijksmuseum zaterdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Verbouwing

Het hoofdgebouw is sinds 2003 dicht wegens een grootschalige verbouwing. Door problemen met de aanbesteding kan de culturele instelling pas eind 2012 of begin 2013 de deuren heropenen.

Tot voor kort hoopte het museum dat de verbouwing in 2010 klaar zou zijn.

Publiek

Het publiek kan tijdens de zomeropenstellingen de decoraties bekijken die de afgelopen jaren een renovatie hebben ondergaan.

Volgens de zegsman kunnen ze even het gevoel krijgen hoe zo'n gebouw er in cascostaat uitziet. "Het gaat weliswaar om een klein deel, maar wel een bijzonder deel."

Het Rijksmuseum stelt verder op de donderdagen de bibliotheek open, dit in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad. Wie hier een rondleiding wil, moet zich aanmelden op de website van het museum.

Philipsvleugel

Tijdens de verbouwingswerkzaamheden zijn de topstukken van het Rijksmuseum te zien in de Philipsvleugel.

Het museum organiseert verder exposities in samenwerking met andere musea en reizende tentoonstellingen om toch delen van de collectie aan het publiek te laten zien.