AMSTERDAM - Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen is het favoriete sprookje van de Nederlanders. Dat is gebleken uit onderzoek van het Documentatie en OnderzoeksCentrum (DOC) Volksverhaal en De Efteling.

Vier jaar geleden was Roodkapje nog favoriet. De uitslag wordt op maandag 7 juli officieel bekendgemaakt, want dat is de Dag van het Sprookje.

Het online-onderzoek werd vorige maand gehouden onder duizend Nederlanders.

Volwassenen

Bij volwassenen voeren de sprookjes Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje de top drie aan, bij kinderen van de ondervraagde Nederlanders is Assepoester favoriet, gevolgd door Sneeuwwitje en Roodkapje. Roodkapje wordt door de ondervraagden gezien als het meest typisch Nederlandse sprookje.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart (74 procent) van de Nederlanders wel eens een verhaal voorleest. Bij mensen met kinderen ligt dit percentage iets hoger (82). Vier op de tien van de ondervraagden (41 procent) leest wel eens een sprookje voor.

Het DOC Volksverhaal is een in juli 2006 opgericht kenniscentrum, een initiatief van het Meertens Instituut. Voornaamste doelstelling van het centrum is dat volksverhalen beter worden gedocumenteerd en onderzocht. (c) ANP 2008 alle rechten voorbehouden