NEW YORK - Ze zijn joods of katholiek, latino of Aziaat, je komt ze overal in de Verenigde Staten tegen en ze hebben een ding gemeen: ze voegen allemaal de naam Hussein toe aan hun eigen naam. Op deze wijze betuigt een groeiende groep mensen hun steun aan de Democratische presidentskandidaat Barack Obama wiens tweede naam Hussein is.

Dat meldde The New York Times zondag.

De moslimnaam Hussein is een gevoelig punt geworden voor Obama die trouwens christelijk is. Zijn vader was een moslim. Maar in conservatieve talkshows wordt er veel aandacht aan besteed en een aantal tegenstanders van Obama noemt hem consequent moslim. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 staan moslims in de VS bij veel mensen in een kwaad daglicht.

Geuzennaam

De aanhangers van Obama gebruiken zijn tweede naam nu als geuzennaam. "Mijn naam is zo een vanillewitte Amerikaanse meisjesnaam", zegt Ashley Holmes uit Indianapolis in de krant. Ze heeft haar naam op internet veranderd "om te tonen hoe weinig de naam Hussein eigenlijk betekent".

Jeff Strabone uit Brooklyn heet tegenwoordig ook Hussein. Hij was er gewoon zat van dat de Republikeinen de naam van Obama uitspreken als een soort vloek. Hij heeft een manifest geschreven met de titel: 'wij zijn allemaal Hussein'.