HILVERSUM - De succesvolle komedieserie Toen Was Geluk Heel Gewoon stopt ermee. Na zestien jaar komt er in 2009 een einde aan de avonturen van de Rotterdamse buschauffeur Jaap en zijn vrouw Nel. Dat heeft de KRO zaterdag bekendgemaakt.

Schrijvers Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier, die ook de hoofdrollen vertolken, willen nog één seizoen maken. "Zestien jaar is erg lang'', stelt een zegsvrouw van de KRO. "Wij respecteren hun wens om er daarna mee te stoppen.''

The Honeymooners

De serie begon in 1994 en trok jarenlang zo'n twee miljoen kijkers per aflevering. In eerste instantie was de reeks gebaseerd op de Amerikaanse sitcom The Honeymooners, maar al snel gingen de verhalen over Rotterdamse Jaap en zijn vrienden hun eigen weg.

De titel van het programma refereert aan het refrein van het door Gerard Cox gezongen lied 1948, geschreven door Kees van Kooten en Wim de Bie.

Er volgden zelfs stripboeken en cd's gebaseerd op het programma. In 1999 werd Toen Was Geluk Heel Gewoon bekroond met een Gouden TeleVizier Ring. In 2003 en 2004 ging het gerucht al dat de KRO wilde stoppen met de serie. Maar dit leidde tot massale protesten van boze kijkers.

Finale

De serie telt inmiddels meer dan tweehonderd afleveringen. "De finale wordt spectaculair'', belooft de woordvoerster van de KRO. "De makers zitten er nu al op te broeden.''