AMSTERDAM - Hillary Clinton heeft haar aanhangers gevraagd zich niets aan te trekken van de voorspelling dat ze zich zal terugtrekken uit de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van november.

Clinton was donderdag in West Virginia, de eerstvolgende staat waar de Democraten voorverkiezingen houden. Verwacht wordt dat ze er zal winnen van Barack Obama.

Ze hield haar aanhangers voor dat ze ook voor ze de voorverkiezingen in New Hampshire, Ohio, Texas en Pennsylvania won onder druk stond om op te geven, omdat ze de strijd verloren zou hebben.

"Ik doe mee om president van alle vijftig staten te worden", zei Clinton onder gejuich. "Ik vind dat we door moeten gaan, zodat ook de stem van de inwoners van West Virginia wordt gehoord."

Nederlaag

Clinton leed deze week een grote nederlaag in North Carolina, Obama kreeg daar 56 procent van de stemmen en zij 42, en won in Indiana slechts op het nippertje.

Omdat het nu vrijwel ondenkbaar lijkt dat ze de nominatie binnenhaalt is voorspeld dat Clinton de strijd opgeeft, om Obama gelegenheid te geven campagne te gaan voeren als presidentskandidaat.

Overwinning

Tot niet zo lang geleden leek het duidelijk dat de Amerikanen het zo hebben gehad met de huidige (Republikeinse) president George Bush, dat de Democraten de overwinning al in hun zak hadden.

Doordat de strijd om de Democratische nominatie zich maar voortsleept lijken de kansen van de Republikein John McCain, die omdat hij de nominatie reeds op zak heeft al campagne kan voeren, evenwel gekeerd.