HILVERSUM - Adriaan van Dis krijgt de Zilveren Nipkowschijf voor zijn documentaireserie Van Dis In Afrika. De Nipkowschijf wordt jaarlijks toegekend door radio- en tv-critici van dagbladen en tijdschriften.

"De reeks wordt bekroond vanwege de betrokkenheid en het mededogen van presentator Adriaan van Dis en regisseur Hans Pool voor de gecompliceerde werkelijkheid in Afrika", liet de jury donderdag weten. De serie werd uitgezonden door de VPRO.

Een eervolle vermelding gaat naar de serie Sexy, eveneens van de VPRO, waarin Menna Laura Meijer diverse jongeren met open blik ondervroeg over verliefdheid en seksualiteit.

Langs de Lijn

De Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma gaat naar Langs De Lijn van de NOS. "Vooral voor de bewonderenswaardige uitzendingen waarin vorig jaar en dit jaar de zinderende ontknoping van het Eredivisie voetbal live in de huiskamers werd gebracht", schrijft de jury.

Holland Doc

Holland Doc krijgt de Zilveren Prichettprijs voor de beste multimediale prestatie. Holland Doc is een project van VPRO, NPS, Ikon en Human. De jury prijst de geïntegreerde, crossmediale samenbundeling van tv-programma's, radioprogramma's, de website en het digitale kanaal.

Adriaan van Dis won eenmaal eerder de Nipkowschijf, in 1986 voor zijn literaire talkshow Hier is... Adriaan van Dis. "Momenteel is Adriaan in Toronto voor een congres. Hij loopt daar aardig vrolijk rond", zegt regisseur en cameraman Hans Pool.

Fantastisch

De programmamaker noemt de toekenning van de Zilveren Nipkowschijf fantastisch. "Het zoemde wel rond, maar Adriaan zei altijd dat we nergens op moesten rekenen. Nu zijn we zeer verheugd."

Pool reisde vorig jaar twee maanden lang met Adriaan van Dis door zuidelijk Afrika. Door de ogen van Van Dis maakten ze samen portretten van de landen, over de tegenstellingen tussen arm en rijk en zwart en wit. Andere afleveringen gingen over veiligheid en over het enorme aantal vluchtelingen in Zimbabwe voor het regime van Mugabe. Van Dis In Afrika werd uitgezonden tegenover de kijkcijferhit Boer Zoekt Vrouw.

Pool: "Wat ik fantastisch vind, is dat we zeven keer vijftig minuten zo'n land mochten belichten. Wie mag dat nog tegenwoordig, in een tijd waarin kijkcijfers regeren en dat kijkers door sommige amusementsprogramma's als debielen worden behandeld. Gelukkig is er weer behoefte aan documentaires die de diepte in gaan. Wat dat betreft had In Europa van Geert Mak ook mogen winnen."

"Ik hoop op nog veel meer van zulke producties die met liefde worden gemaakt. Een enkele documentaire van vijftig minuten over Afrika is al fantastisch, maar wij kregen de kans om zeven lange documentaires te maken, daardoor nog veel dieper te gaan en een echt publiek op te bouwen."

De prijzen worden op 5 juni uitgereikt in De Plantage in Amsterdam.