AMSTERDAM - "Het was een fantastisch feest. We hebben genoten. Tige tank!" Met die - deels Friese - woorden nam koningin Beatrix woensdag afscheid van Franeker waar zij en een deel van haar familie Koninginnedag vierden.

Hartverwarmend

"Het is voor ons hartverwarmend op deze manier feest met u te vieren", aldus de koningin. Tegen Ed Nijpels, vandaag voor het laatst commissaris van de koningin in Friesland, zei Beatrix: "Ik geloof niet dat een commissaris van de koningin ooit zo feestelijk zijn laatste dag heeft gevierd."

De festiviteiten in de Friese plaats eindigden met een spetterend optreden van fado-zangeres Nynke Laverman.

Makkum

Koningin Beatrix landde woensdagmorgen eerst in Makkum. Daar is ze tussen 10.00 en 11.00 uur langs een speciale Koninginnedagroute geleid. Per helikopter arriveerde de koninklijke familie aan de rand van de Friese vissersplaats.

In Makkum werd de 70-jarige vorstin welkom geheten door burgemeester Theunis Piersma van de gemeente Wonseradeel.

Activiteiten

Beatrix heeft onder meer vissersboten en een zorgboerderij bezichtigd. Ook werden een playbackshow en een wedstrijd sloeproeien georganiseerd.

Daarna ging het gevolg verder naar Franeker, waar de koningin, prins Willem-Alexander, Máxima en andere leden van de familie van 12.00 tot 13.00 uur waren.

Franeker

In Franeker werd de familie verwelkomd door burgemeester Marjan Haveman. In de stad stonden Friestalige kleuterliedjes, acrobatiek en pannenkoeken op het programma.

Nadat de Friese zangeres Nynke Laverman het lied 'Hambre del alma' ten gehore bracht, was het officiële programma van Koninginnedag om 13.00 uur ten einde.

Nijpels

Het staatshoofd werd bij haar bezoek aan Friesland begeleid door Ed Nijpels. Het is zijn laatste werkdag als commissaris van de Koningin in de noordelijke provincie.

Vorig jaar toog Beatrix naar Noord-Brabant. De koningin bezocht toen Woudrichem en Den Bosch.

Prins Bernhard

Prins Bernhard maakt woensdag geen deel uit van het koninklijk gezelschap dat Makkum en Franeker bezoekt. Hij werd circa drie weken geleden geopereerd aan zijn darm en is daarvan nog onvoldoende hersteld.

Al bekend was dat zijn vrouw prinses Annette niet naar Friesland komt. Zij beviel op 12 maart van zoon Benjamin.

Beatrix in Friesland