RIJSWIJK - Een Nederlandse student ontdekte bij toeval dat Toetanchamon knikkerde. Ameland heeft de zelfstandigheid uitgeroepen en de burgemeester afgezet. De Zandvoortse Bunkerploeg ontdekte een enorme kunstschat in de duinen en leeuwen in Diergaarde Blijdorp eten sinds dinsdag alleen nog maar vegetarische hapjes.

Het is weer 1 april: De dag dat lolbroeken en grapjassen alles uit de kast halen om anderen in de maling te nemen. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar eigenlijk over de hele wereld. Soms met succes, soms zonder het gewenste resultaat.

De Zandvoortse Bunkerploeg wist de hele vaderlandse pers in het ootje te nemen. De groep meldde begin maart dat in een duinbunker een oorlogsschat lag. Die zou bestaan uit zestien kunstwerken waaronder schilderijen van de beroemde kunstenaars Emil Nolde en Max Beckmann.

De ploeg zou de bunker op het spoor zijn gekomen na e-mails van de zoon van een voormalig Duits officier. Hij zou hebben beweerd dat zijn vader door de nazi's verboden kunst had veiliggesteld. Dinsdag werd duidelijk dat het om een 1 aprilgrap ging.

Nudistenbeurs

Ongeveer 25.000 mensen schreven zich nietsvermoedend in voor de Nudistenbeurs 2008. Bezoekers mochten de beurs, van 1 tot en met 5 april in tien verwarmde tenten in Spaarnwoude, alleen naakt bezoeken. Johan Vlemmix meldde dinsdag dat het om een grap ging.

De Leidse studievereniging Pleyte meldde dat Toetanchamon knikkerde. De vereniging vond tussen oude boeken op een markt in Cairo een tot dusverre onbekende papyrustekening. Op de rol staan knikkerende kinderen afgebeeld, van wie de middelste "hoogstwaarschijnlijk Toetanchamon is".

Vegetarische dieren

Diergaarde Blijdorp liet menigeen de wenkbrauwen fronsen door een overeenkomst met de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB). Bijna alle dieren zouden voortaan vegetarische voeding krijgen.

Bezoekers zouden dinsdag in het park kunnen zien hoe leeuwen en andere roofdieren zich te goed deden aan appels, peren en kroppen sla. Dierenpark Emmen kondigde een nieuwe attractie aan: Golfen tussen wilde dieren als impala's, giraffen, zebra's en kroonkraanvogels.

Jeugdjournaal

Het NOS-Jeugdjouurnaal nam kinderen in het ootje met een oproep voor het nieuwe KRO-programma Boer Zoekt Kind. Yvon Jaspers, riep kinderen op, in navolging van haar populaire televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw, zich te melden. Wie zich op de website van het 'programma' opgaf, kwam van een koude kermis thuis.

Lirpaweg

Ook de politie Utrecht liet zich van haar grappige kant zien. Agenten zagen op de Lirpaweg (lirpa is het omgekeerde van april) een auto met hoge snelheid voorbijrazen.

Een lasergun registreerde een snelheid van 450 kilometer per uur. Even verderop herkende de politie de bestuurder als de presentator van een Engels autoprogramma. Na een boete van 5550 euro mocht hij zijn weg vervolgen, aldus de politie.

Uit de kast

Volgens het Gay Krant Magazine zou een politiek leider van een landelijke partij uit de kast komen. De politicus ontwierp daarvoor de website uitdekast.nu.

Daarop staat alleen een verwijzing naar de International Coming Out Day op 11 oktober. Uitgeverij Malmberg meldde dat vragen uit het Centraal Examen 2008 zijn uitgelekt en op de website www.examen.nl zouden worden gepubliceerd.

Vergeten groep

Drie Zoetermeerse wethouders berichtten dat ze een netwerkplatform hadden opgericht voor wethouders die in de kracht van hun leven staan. De veertigers zijn een vergeten groep en alle aandacht gaat uit naar jonge talenten en ervaren grijsaards, aldus de bestuurders.

RTV Noord-Holland meldde dat 65-plussers in Haarlem, Hoorn en Almaar in de weekeinden geen boodschappen meer mogen doen. De maatregel, die in oktober zou ingaan, is genomen om tijdens spitsuren lange rijen voor kassa's te voorkomen.