WASHINGTON - Met het vrijgeven door de Nationale Archieven van de agenda van de gewezen Amerikaanse first lady, Hillary Rodham Clinton, is de deur voor aanvallen op de presidentskandidate wagenwijd opengezet.

Uitlatingen over haar uitgebreide buitenlandervaring komen door de archiefstukken in een heel ander daglicht te staan. Ook werpen de 11.000 agendapagina's licht op de pijnlijkste episodes van Clinton in het Witte Huis.

Tegenstanders van de gewezen first lady zullen geen moment aarzelen om zich te verdiepen in het werkschema dat de presidentsvrouw er tussen januari 1993 en januari 2001 op nahield. Het is koren op de molen van de politieke 'dirty-tricks' afdelingen.

Lewinsky

Zo bevond Hillary Clinton zich bijvoorbeeld gewoon in het Witte Huis op het moment dat haar echtgenoot president Bill Clinton in de ambtswoning aan het rommelen was met de stagiaire Monica Lewinksy. Een affaire die uiteindelijk leidde tot een - niet geslaagde - afzettingsprocedure tegen de president.

Taditioneel

Beweringen van Hillary Clinton dat ze beschikt over uitgebreide ervaring op het vlak van buitenlandse politiek, dat ze tal van wereldleiders heeft gesproken en persoonlijk beslissingen heeft weten te forceren bij buitenlandse machthebbers, kunnen eveneens onder vuur komen te liggen. Na het debacle rond de hervormingsplannen voor het Amerikaanse ziektekostenstelsel in 1994, speelde ze veel meer de traditionele rol van first lady, wijzen de stukken uit.

Vrouwenbus

Tijdens staatsbezoeken bracht ze veel tijd door met haar buitenlandse evenknieën. Ze toerde langs klinieken, kerken, scholen en tal van culturele instellingen. Echte politieke evenementen of hoog overleg tijdens haar bezoeken aan tachtig landen staan er niet vermeld. Ze schoof weliswaar aan bij de staatsbanketten maar reisde ook geregeld mee in de 'vrouwenbus'.

Bloemlezing

Hoe explosief het materiaal in potentie zou kunnen zijn, blijkt wel uit de acties van het campagneteam van Clinton. Maandenlang is het team verweten dat ze de publicatie op politieke gronden tegen wilde houden en meteen na het vrijgeven van de stukken probeerde het Hillary-kamp de archiefstukken te betitelen als niet meer dan een bloemlezing die niet al haar activiteiten benoemt.

"Ze zijn een gids en kunnen natuurlijk niet alle activiteiten van senator Clinton als first lady weergeven. De agenda's illustreren Hillary Clintons uitgebreide en uitputtende werk als publieke dienaar en haar rol als een invloedrijke pleitbezorgster van ons land in binnen- en buitenland", stelde Clintons zegsman Jay Carson.

Interesse

Vorige week al liet adviseur Greg Craig van Clintons Democratische tegenstander Barack Obama weten met interesse uit te kijken naar de stukken. "Clintons argument dat ze is geslaagd voor de test van opperbevelhebber, wordt simpelweg niet gesteund door haar acties in het verleden."

Rechts

Het vrijgeven van de stukken, dat met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur door een conservatieve groepering werd afgedwongen, is evenwel niet alleen goed nieuws voor Obama. Het levert Republikeinen en 'onafhankelijke' conservatieve lobbygroepen ongetwijfeld munitie op voor de campagne in de aanloop naar 4 november.

Er wordt ondertussen druk verder gegraven door rechtse organisaties als Judicial Watch. Donderdag nog diende een rechtszaak om ook 20.000 pagina's van Clintons telefonische archieven los te krijgen.