PEKING - Peking weert tijdens de Olympische Spelen in augustus miljoenen auto's van de straat. Dat heeft een stadsbestuurder vrijdag bevestigd in de staatsmedia. Het rijverbod is bedoeld om de luchtvervuiling tegen te gaan.

"Op taxi's, bussen en hulpverlenende voertuigen na mogen auto's niet de wegen op", zei vice-burgemeester Ji Lin. Het rijverbod is de ene dag van kracht voor de auto's met even nummers op de kentekenplaat, op de andere dag geldt het voor de oneven nummers.

Het bestuur van de Chinese hoofdstad broedt nog op een plan om de Chinese automobilisten te compenseren. In Peking rijden dagelijks 3 miljoen auto's en elke dag komen er 1200 bij.

Luchtkwaliteit

De slechte luchtkwaliteit is vijf maanden voor aanvang van de Spelen nog altijd het grootste probleem voor Peking. Diverse milieuvriendelijke maatregelen hebben niet aantoonbaar het aantal vuile stofjes in de lucht verminderd, bleek eerder uit een rapport van het VN Milieuprogramma. Veel atleten uitten al bezorgdheid over hun gezondheid, de marathonlopers voorop.

De maatregel om auto's van de wegen te weren, komt niet als een verrassing. Peking experimenteerde in augustus 2007 al eens met een rijverbod. Vier dagen lang mochten 1 miljoen auto's niet rijden. De Chinezen noemden de proef destijds geslaagd.