AMSTERDAM - Presidentskandidaten zijn niet altijd even zorgvuldig als het gaat om de keuze van campagneliedjes. Zo heeft de titel van het nummer 'When The Lady Smiles' Hillary Clinton ongetwijfeld erg aangesproken, de clip van de Haagse rockband Golden Earrign heeft ze hoogstwaarschijnlijk niet gezien.

Deze week meldden Nederlandse media dat de nummer-een-hit uit 1984 een van de campagneliedjes van Clinton is. Het nummer wordt gedraaid tijdens campagnebijeenkomsten, als het publiek op de Democratische presidentskandidate wacht.

De video van het nummer was destijds erg omstreden. In de clip verkracht een verwarde man (gespeeld door zanger Barry Hay) een non. Een hond peuzelt vervolgens de hersens van de dader op.

De clip werd geboycot, onder meer door muziekzender MTV, en 'When The Lady Smiles' werd in de Verenigde Staten dan ook geen hit.

Blunder

Volgens verschillende Amerikaanse kranten maakt Hillary een "enorme blunder" door het nummer van de Nederlandse rockers te gebruiken in haar campagne. Sommigen menen dat de Democrate iets verder had moeten kijken dan haar neus lang is ("Hillary, you need more research next time").

Luieren

Volgens The Washington Post heeft Hillary ook niet goed naar haar campagnenummer 'Takin' Care of Business' geluisterd van Bachman-Turner Overdrive'. Hillary heeft ongetwijfeld gedacht dat het nummer goed aansluit bij haar plannen om orde op zaken te stellen in de Verenigde Staten, maar het nummer gaat juist over het vermijden van werk en lekker luieren.

"People see you having fun
Just a-lying in the sun
Tell them that you like it this way
It's the work that we avoid
And we're all self-employed
We love to work at nothing all day."

Hillary is zeker niet de enige presidentskandidaat die nummers van twijfelachtige eer uitzoekt voor haar campagne. Ook haar rivalen gaan de mist in.

Freedom

Zo wordt in Obama's campagne regelmatig Aretha Franklin's 'Think' gedraaid. Aretha mag dan wel zingen over vrijheid ("Oh freedom.. yeah, freedom!"), maar eigenlijk is het een waarschuwing voor haar aanmodderende geliefde.

'Satisfy me, baby'

Mitt Romney maakt het ook lekker bont. De mormoonse presidentkandidaat gebruikt Elvis Presley's hit 'A Little Less Conversation'. Romney zal ongetwijfeld gedacht hebben dat het nummer mooi aansluit bij zijn 'niet lullen maar poetsen'-houding, maar als hij wat beter had geluisterd had hij ook gehoord dat Elvis even verderop zingt: "close your mouth and... satisfy me, baby."

Video 'When The Lady Smiles':