HILVERSUM - De Evangelische Omroep heeft de dvd met de aangepaste versie van de BBC-natuurserie The Life of Mammals uit de handel genomen.

De woordvoerder van de omroep zei maandag dat de EO heeft besloten de ongeveer duizend tot 1500 exemplaren van de dvd niet te verkopen om een discussie over de evolutieleer naar aanleiding van de serie te voorkomen.

Honderden Nederlandse en Vlaamse wetenschappers ondertekenden de afgelopen zomer een petitie waarin de BBC werd verzocht te voorkomen dat Nederlandse omroepen in natuurprogramma's van de Britse omroep schrappen. De aanleiding was de ontdekking van evolutiebioloog Gerdien de Jong dat de EO uit de natuurserie The Life of Mammals (het leven van zoogdieren) fragmenten had aangepast of verwijderd waarin de evolutieleer aan de orde kwam. Het laatste deel van de serie, dat over mensapen en de mens gaat, zond de omroep niet uit.

Spijtig

Presentator Sir David Attenborough van de serie ondersteunde de petitie. Hij noemde het in een brief aan De Jong en haar collegawetenschapper Hans Roskam "erg spijtig" dat onderdelen van zijn programma's waren geschrapt.