SCHIPHOL - De populairste vliegtuigspottersplek van Nederland is dicht. Luchthaven Schiphol sloot de locatie langs de Kaagbaan zaterdagochtend om 7.00 uur. De kijkpost voor vliegtuigfans moet wijken omdat het vliegveld een nabijgelegen bedrijventerrein wil uitbreiden.

Voorheen kwamen in het weekeinde vaak honderden belangstellenden naar de spottersplek om naar vliegtuigen te kijken. De Kaagbaan is namelijk een van de drukste start- en landingsbanen van Schiphol. Bovendien lag de locatie vlakbij de hoofdgebouwen van de luchthaven, waar altijd veel bedrijvigheid te zien is.

Toen het vliegveld bekendmaakte dat de kijkpost moest sluiten, stuitte dat op fel verzet van spotters. Zij hielden onder meer een handtekeningenactie, maar dat mocht niet baten.

Polderbaan

Schiphol heeft wel gezorgd voor een nieuwe spottersplek langs de Polderbaan. Deze ging zaterdag officieel open. Er staan bankjes, fietsenrekken en ook de snackwagens zijn meeverhuisd.

Verder komt er een toiletgebouw. Toch kan deze locatie op minder enthousiasme rekenen van de spotters, onder meer omdat de Polderbaan erg afgelegen ligt.

Jammer

,Het hing al een tijdje in de lucht, maar het is toch jammer", aldus Gertjan Staphorst, een van de vliegtuigfans die probeerde de sluiting van de plaats langs de Kaagbaan te voorkomen.

Hij ging er vrijdag nog voor een laatste keer langs om afscheid te nemen. "Het was de mooiste plek van Schiphol."