TILBURG - Schrijver Guus Kuijer heeft de achttiende E. du Perronprijs gewonnen. Hij ontving de prijs woensdag "vanwege zijn oorspronkelijke en rijk geschakeerde bijdrage aan agnostisch, interreligieus en literair Nederland", aldus de jury. Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg reikte de prijs uit.

De prijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en de faculteit geesteswetenschappen van de universiteit in dezelfde stad.

Hij is ingesteld om mensen of instellingen te eren die door hun culturele bijdrage meewerken aan een goede omgang tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden.

Overeenkomst

Kuijer laat volgens de jury in zijn werk "haarscherp de overeenkomst zien tussen het dogmatisme van zowel de nieuwkomers als de gevestigden in het hedendaagse en ooit verzuilde Nederland".

Tegelijkertijd heeft hij oog voor wat authentiek is in de geloofspraktijk in zowel heden en verleden als binnen en buiten kerken en moskeeën, meldt het juryrapport.

Rotgodje

De jury roemde vooral de twee laatste boeken die Kuijer voor volwassenen schreef. In zijn roman Hoe Een Klein Rotgodje God Vermoordde (2006) verwijst de term 'rotgodje' naar de god uit wiens naam Mohammed B. filmmaker Theo van Gogh doodstak.

Het woord 'God' staat voor de barmhartige Allah uit wiens naam de verpleger en praktiserende moslim Abdelaziz Gouazi uit het boek op stel en sprong Algerije verlaat om de gewonden van de treinaanslag in Madrid hulp te bieden.

Calvijn

In Het Doden Van Een Mens (2007) is het de protestantse kerkvader Calvijn die de tolerante medicus en vrijdenker Michel Servet liet vermoorden.

Kuijer heeft ook een rijk kinderboekenoeuvre op zijn naam. Voor de prijs waren ook Adriaan van Dis, Omar Nahas en Paul Scheffer genomineerd.