LONDEN - Maandag 21 januari 2008 is de treurigste dag van dit jaar. Dat meldde de psycholoog Cliff Arnall maandag op de website van The Daily Telegraph. Arnall is al enige jaren gespecialiseerd in winterdepressies en maakt elk jaar een berekening wat de zwartste dag van het jaar is.

De berekening is onder meer gebaseerd op het slechte weer, de schulden die mensen maken na de feestdagen en de tijd die het duurt voordat ze zich realiseren dat er niets is terechtgekomen van hun goede voornemens. Arnall deed zijn voorspelling voor het eerst in 2005.

De psycholoog baseert zich bij zijn uitspraken op onderzoek dat hij pleegt bij meer dan 2000 willekeurige personen. Uit de resultaten blijkt sowieso dat de meeste mensen maandag als de vervelendste dag van de week beschouwen.

Neerslachtig

De gratis krant DAG publiceerde maandag al een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond waaruit bleek dat januari de somberste maand van het jaar is. Bijna 40 procent van de Nederlanders voelt zich in januari neerslachtiger dan in andere maanden.

Dit komt onder meer door een teleurstellende salarisstrook, na alle bonussen in december, en het gevoel aan het begin van het jaar weinig toekomstperspectief te hebben.