PARIJS - "Ik ga leven in de schaduw, zoals ik graag doe", kopte het Franse dagblad L'Est républicain vrijdag boven een interview met de voormalige presidentsvrouw van Frankrijk, Cécilia Sarkozy. Cécilia sprak zich voor het eerst in twee jaar uit over haar positie als presidentsvrouw en haar relatie met het Franse staatshoofd.

Donderdag maakte het presidentiële Elysée-paleis bekend dat het echtpaar Sarkozy uit elkaar gaat. De 49-jarige Cécilia voelde zich verplicht uit te leggen tegenover het Franse volk waarom ze de rol van première dame niet wil vervullen. Het ging gewoon niet meer, is de strekking van het vraaggesprek.

De relatie met Sarkozy werkte niet meer. "Het overkomt veel mensen, ons ook. Het koppel maakt op een gegeven moment geen essentieel onderdeel meer uit van je leven, het werkt niet meer."

Publiek

"De oorzaken zijn niet echt uit te leggen." Maar minstens zo belangrijk was de publieke rol die ze diende te vervullen, maar die naar eigen zeggen niet bij haar past.

"Ik treed niet graag op de voorgrond en houd van rust", aldus de oud-presidentsvrouw.

Mysterie

Tijdens het presidentschap van Sarkozy vertoonde Cécilia zich zelden en gaf geen redenen voor haar afwezigheid. Dat leidde tot wilde speculaties en betitelingen als 'het mysterie Cécilia'.

"Dat mijn privéleven tot op het bot wordt uitgezocht, met absurde dingen die ik heb gelezen, natuurlijk lijd ik daaronder, iedereen zou dat doen".

Trots

Ondanks het feit dat de Sarkozy's niet bij elkaar blijven, zei Cécilia wel trots te zijn op de president. Ook is ze oprecht blij voor hem.

"Hij maakt deel uit van het soort mensen dat zijn leven geeft voor de staat en er niets voor terug vraagt." Ze omschreef haar ex-man als "een violist die je een Stradivarius geeft; hij kan opeens zijn kunst uitoefenen."

Stem

Ook de grote vraag waarom ze tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet stemde, beantwoordde het voormalige fotomodel: "Ik voelde me niet goed."

"Ik wilde niet naar buiten treden om mezelf te beschermen. Ik denk dat iedereen kan begrijpen dat het op sommige momenten in je leven beter gaat dan op andere."

Familie

De achterkleindochter van de Spaanse componist Isaac Albéniz gaat zich nu richten op haar familie - ze heeft twee dochters uit een eerder huwelijk en een zoon met Sarkozy - en de toekomst.

Ze heeft nog geen projecten lopen, maar ze houdt ervan mensen te helpen, net zoals toen ze zich volledig inzette voor de vrijlating van de Bulgaarse verpleegsters en Palestijnse arts uit de Libische gevangenis in juli.

Spijt

"Ik kijk niet terug en heb geen spijt van eerdere beslissingen. Als kind al, wanneer ik een tekening af had, sloeg ik de bladzijde om."

"Nu pak ik mijn penselen om een nieuw verhaal te schilderen.''