AMSTERDAM - Ruim zeven op de tien Nederlanders leest dagelijks een krant. Dat zijn in totaal 9,6 miljoen lezers. Bijna iedere Nederlander (96 procent) leest "wel eens" een dagblad. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek naar het bereik van kranten door het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM).

Uit de NOM Printmonitor, die bijhoudt hoeveel Nederlanders ouder dan dertien jaar een krant lezen, blijkt dat het bereik van de dagbladen stabiel blijft. "De oorzaak van die stabiliteit is het hoge percentage abonnementen. Maar liefst 86 procent van de oplage van betaalde kranten wordt aan huis bezorgd, een aandeel dat uniek is in de wereld", aldus de marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen Cebuco.

Het aantal mensen dat een regionale krant leest is bijna gelijk aan het aantal lezers van de landelijke dagbladen. Met respectievelijk 36 en 37 procent van het aantal krantenlezers hebben beide groepen dagelijks een bereik van ongeveer 5 miljoen Nederlanders.

De Telegraaf

De krant die door de meeste mensen wordt gelezen is De Telegraaf, met een bereik van 16 procent per nummer. Het AD komt uit op 12 procent. De Gelderlander is de meest gelezen regionale krant (4 procent). Metro heeft van alle gratis kranten het hoogste bereik met 14,4 procent per dag.