HILVERSUM - Betty Veenman (23) uit Naarden wordt na André Kuipers en Wubbo Ockels de derde Nederlander die de ruimte ingaat. Zij won vrijdag een 'ruimtereis' van negentig minuten in een prijsvraag van Q-Music

Dat heeft het radiostation vrijdag laten weten. Voor de ruimtevlucht werkt Q-Music samen met het commerciële Space Adventures.

Ongeveer 10.000 luisteraars hadden zich begin september voor de wedstrijd ingeschreven. De prijsvraag bestond uit meerdere afvalrondes die op de radio werden uitgezonden.

Finaleweek

Afgelopen zaterdag wist Veenman zich uiteindelijk met vijf andere finalisten te selecteren voor de finaleweek.

Vrijdag won de Naardense de laatste opdracht door in het Amsterdamse Olympisch Stadion een zo groot mogelijke aanhang te verzamelen om de 'moonwalk' uit te voeren.

Veenman

"Nooit gedacht dat ik bij de laatste zes zou komen en echt de ruimte in zou gaan", zei Veenman in een reactie. "Ik ben de eerste Nederlandse vrouw en volgens mij de jongste vrouw ooit die de ruimte in gaat."

De Amerikaanse onderneming Space Adventures is ook verantwoordelijk voor de eerste commerciële vluchten naar het ruimtestation ISS. De maatschappij werkt momenteel aan een systeem waarbij een ruimtevoertuig wordt verbonden aan een vliegtuig.

Op hoogte wordt het ruimtevoertuig losgekoppeld en verlaten de avonturiers met raketmotoren de dampkring. Na negentig minuten keren ze weer terug en kan het voertuig op eigen kracht landen.

Space Adventure

Om deze manier van reizen mogelijk te maken bouwt Space Adventures lanceerplatforms in Singapore en Dubai. De Q-Music ruimtereis wordt uitgevoerd in 2009/2010 als de eerste lanceerbasis af is. De vlucht kost ongeveer 90.000 dollar.