ROTTERDAM - Wie zondagochtend in het luchtruim kijkt, kan een zeppelin voorbij zien vliegen. De Zeppelin NT07 vertrekt 's morgens vroeg vanuit Bonn naar Rotterdam. Rond 9.30 uur komt het vaartuig aan op de luchthaven.

De hele week is het 75 meter lange luchtschip op circa 300 meter hoogte boven Rotterdam te zien. Donderdag is de eerste commerciële tocht.

Die dag is er ook een symposium over nieuwe toepassingen voor zeppelins. Verschillende deelnemers proberen onder meer te analyseren of het vaartuig inzetbaar is voor pendeldiensten of voor vrachtvervoer. De commerciële vluchten zijn vrijwel uitverkocht.

Reclame

Nu nog worden zeppelins veelal ingezet als reclamedrager, maar er zijn ook onbemande varianten die geschikt zijn voor surveillancedoeleinden en er zijn grotere exemplaren om cruises mee te maken, zegt een woordvoerder van organisator Aerwin Technologies.

Het grootste luchtschip dat op dit moment bestaat, biedt volgens de woordvoerder ruimte aan twaalf passagiers. "Maar op de tekentafel liggen alweer exemplaren die 45 mensen kunnen vervoeren."

Modern

De zeppelin die in Rotterdam komt, is het modernste, grootste en stilste luchtschip ter wereld. "Het is langer dan een Boeing 747 (70 meter) en de Airbus A380 (73 meter)", vertelt Erwin Krijger van Aerwin Technologies.

Dit exemplaar maakt, als het in Rotterdam is aanbeland, eerst deel uit van het kunstproject Zirkus Zeppelin van kunstenaar Florentijn Hofman.

Van zondag tot en met woensdag mogen een paar honderd mensen, die zijn geselecteerd door de 'circusdirecteur' (Hofman) mee met een vlucht boven de N470, de weg van van Delft naar Zoetermeer en Rotterdam. Hij bedacht dit project als onderdeel van de kunstmanifestatie rond deze nieuwe weg.