HOUTEN - Het was een enorme operatie; de afgelopen maanden is met man en macht gewerkt aan de voorbereidingen, maar vrijdag was het dan eindelijk zo ver. Het monumentale voormalige station van Houten aan het Stationserf is in zijn geheel op acht duizendwielenwagens 150 meter verderop gereden en daar neergezet.

"De operatie verliep vlekkeloos en in een kortere tijd dan verwacht", aldus een woordvoerster van de Stichting Station op Wielen, die zich inzet voor het behoud van dit cultureel erfgoed.

Startsignaal

De 10-jarige achterkleinzoon van de laatste stationschef gaf even na tien uur het startsignaal voor de verplaatsing door op een fluit te blazen. Binnen anderhalf uur was de operatie zo goed als afgerond.

"Het gebouw moest op een nieuw fundament terechtkomen en de plaatsing was een kwestie van millimeters." Toen dat omstreeks 12.00 uur was gelukt, klonk een luid applaus van de duizenden toeschouwers. "Het was passen en meten met veel geduld."

Spoor

Het pand, dat 800 ton weegt en 30 bij 10 meter meet, moest verplaatst worden wegens de verdubbeling van het spoor tussen Utrecht en Den Bosch.

Het gebouw doet al sinds 1935 geen dienst meer als station. Het werd de afgelopen jaren gebruikt als basisschool en als woonhuis. Na de verplaatsing gaat de stichting Station op Wielen het gebouw in oude luister herstellen.

Bestemming

Op de nieuwe plek krijgt het pand ook een nieuwe bestemming. Zo zullen mensen met een verstandelijke beperking er in een horecagelegenheid gaan werken en gaat een grote ruimte dienst doen als zaal voor feesten en partijen. De zolder wordt verhuurd aan de archeologische vereniging van Houten.

Liefhebbers kunnen de geschiedenis van het station overigens nog eens rustig teruglezen. De Stichting Station op Wielen heeft in een speciale uitgave, 'gepasseerd station', herinneringen van oud-bewoners en -gebruikers gebundeld.

Station Houten verhuisd