Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

EO haalt verwijzingen evolutietheorie uit natuurfilms

UTRECHT - De Evangelische Omroep (EO) heeft fragmenten uit een natuurserie van de BBC waarin de evolutietheorie aan bod kwam, aangepast of verwijderd. Het laatste deel van de tiendelige serie The Life of Mammals (Het leven van zoogdieren), dat gaat over mensapen en de mens, is op de dvd's van de omroep geheel weggelaten.
Door ANP

Dat heeft Gerdien de Jong, universitair hoofddocent evolutiebiologie aan de Universiteit Utrecht, ontdekt. Zij bekeek de serie zowel bij de BBC als bij de Vlaamse Publieke Omroep Canvas en de EO en vergeleek de dvd's die de BBC en de EO hebben uitgebracht.

De Jong plaatste haar bevindingen op de website evolutie.blog.com.

David Attenborough, die bekend is geworden door zijn vele natuurfilms voor de BBC, presenteert de serie over de zoogdieren. De EO blijkt elke verwijzing naar de miljoenen jaren die de evolutie duurt, te hebben verwijderd.

Kwalijk

De Jong vindt het gedrag van de omroep kwalijk. De EO, zo meent zij, is niet verplicht de serie van Attenborough uit te zenden, maar als hij daartoe toch besluit, moet hij die in haar geheel laten zien.

Het wegwerken van de evolutie is volgens De Jong beperking van de vrijheid van anderen. "Hier immers wordt door de EO aan de niet-EO Nederlanders voorgeschreven wat zij op het gebied van evolutie niet zullen zien", schrijft De Jong op de website.

Identiteit

Directeur Henk Hagoort van de EO begrijpt het probleem niet. Of de EO zelf programma's maakt of die aankoopt, de omroep voert volgens de directeur altijd de eindredactie en gaat daarbij, zoals elke omroep, uit van zijn identiteit. Hij wijst erop dat bij elke uitzending het EO-logo te zien is.

De omroep heeft de aflevering over de mensapen niet aangekocht, omdat daarin een visie werd verwoord die strijdig is met de ideeën van de EO-achterban over de schepping. De Britse omroep was ervan op de hoogte dat de omroep de teksten van de andere negen afleveringen soms zou aanpassen. De EO heeft onlangs opnieuw de rechten van The Life of Mammals aangekocht, nu voor uitzending op het themakanaal. Ook daarop zal deel tien niet te zien zijn.

Bij een onderzoek dat de EO in april bij de viering van zijn veertigjarig bestaan presenteerde, liet 61 procent van de EO-leden weten te geloven dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen en de zevende dag gebruikte om te rusten. Een derde denkt eveneens dat God de wereld heeft geschapen, maar niet in zes dagen. Slechts 1 procent steunt de evolutieleer.

Aanbevolen artikelen