AMSTERDAM - Het BBC-programma Top Gear is beschuldigd van het veroorzaken van schade in een beschermd natuurgebied in Botswana. Volgens het Afrikaanse land is bij opnamen voor het autoprogramma de zoutvlakte van Makgadikgadi beschadigd.

De sporen die de auto's hebben gemaakt blijven volgens experts tientallen jaren zichtbaar, meldt de BBC.

De BBC zegt alle maatregelen te hebben genomen om schade aan de natuur te voorkomen. "We hebben milieuexperts ingehuurd die zeiden waar we wel en niet konden rijden", vertelt een woordvoerder van de Britse zender.

Voorbeeld

David Dugmore, een gids in het beschermde natuurgebied, is bang dat kijkers van het programma een voorbeeld nemen aan de presentatoren van de show.

"Ik ben bang dat kijkers van Top Gear hiernaartoe komen en het gebied met auto's en quads verwoesten", vertelt hij in de Britse krant The Observer.

Stunts

Top Gear is ook in het zuidelijke deel van Afrika een populair programma. Het wordt bekritiseerd omdat de drie presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May vaak gevaarlijke stunts uithalen.

Vorig jaar liep Richard Hammond ernstig hersenletsel op nadat hij tijdens opnamen voor Top Gear een auto met straalmotoren had getest. De Brit crashte met een snelheid van 450 kilometer per uur. Hij herstelde volledig.