RIJSWIJK - De nieuwe tv-zender van RTL gaat RTL 8 heten. Dat zegt RTL-baas Fons van Westerloo in een interview zaterdag in De Telegraaf.

"Ik kan het mijn vrienden bij SBS 6 niet aandoen om te kiezen voor een naam met een zes erin", aldus Van Westerloo. Nederland kent al RTL 4, 5 en 7.

"Het zou van een enorme arrogantie getuigen. Je zadelt de kijker met een probleem op. Die zijn er al jaren aan gewend dat SBS 6 op zes staat."

Cijfer

"En er is volgens mij geen zender in Nederland met een 8 in de naam. Ik heb nog even gedacht aan RTL Plus, maar uiteindelijk leek me een naam met een cijfer toch beter."

Over de deal tussen RTL en Talpa waar een 'mediastilte' van enkele maanden aan vooraf ging, zegt Van Westerloo: "John de Mol wilde alles, maar dan ook alles tot in detail geregeld hebben voordat we iets bekend zouden maken."

Trots

Van Westerloo zei eerder al trots te zijn dat Talpa-baas De Mol aandeelhouder wordt. "De eerste winst voor hem is dat hij van zijn verliezen af is."

"De grote winst boekt hij op creatief vlak. Programma's bedenken vindt hij het allerleukst en door de samenwerking met RTL zijn er voor hem ook meer internationale kansen.''

Trots

Over het programma De Gouden Kooi van Talpa zegt Van Westerloo: "Dat kan best een tandje minder, om het maar even eufemistisch uit te drukken."

"Bovendien is de Luxemburgse mediawet een stuk puriteinser dan de onze. Natuurlijk moet De Gouden Kooi geen klooster worden. Ik ben geen moraalridder."

"Maar ik ben er ook geen voorstander van dat alles maar moet kunnen onder het motto goed voor de kijkcijfers.''

Deze week kwamen RTL Group en Talpa Media tot een overeenkomst. RTL neemt diverse televisieactiviteiten over van het mediabedrijf van John de Mol, waaronder het eredivisievoetbal. Talpa Media krijgt een aandeel van 26,3 procent in het nieuwe RTL Nederland. Het personeel van Tien wordt ontslagen. Voor hen is er een sociaal plan.