Voor de Olympische Spelen die volgend jaar zomer worden gehouden in Beijing zijn reeds 1,25 miljoen mensen uit hun huizen gezet en dat aantal zal nog toenemen tot anderhalf miljoen.

Dat zegt het in Genève gevestigde Centrum voor Huisvestingsrechten en Uitzettingen (COHRE) in een dinsdag verschenen rapport.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kloppen de in het rapport genoemde cijfers niet en zijn er in werkelijkheid sinds 2002 tot nu toe 6.037 huizen gesloopt met het oog op de Olympische Spelen.

De bewoners hebben schadevergoeding gekregen en zijn naar behoren elders gehuisvest, zei een woordvoerster van het ministerie. Gedwongen uitzettingen zouden niet zijn voorgekomen.

Gedwongen uitzettingen

Overigens gaat het rapport niet speciaal over de Olympische Spelen in Beijing, maar over gedwongen uitzettingen voor Olympische Spelen en andere grote evenementen in het algemeen.

Alleen al voor Olympische Spelen zijn de afgelopen twintig jaar meer dan twee miljoen mensen uit hun huizen gezet, van wie 720.000 voor de Zomerspelen van 1988 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, aldus COHRE. Het gaat daarbij vrijwel altijd om arme mensen.

In Seoul werden bovendien daklozen opgepakt en voor de duur van de Spelen buiten de stad opgesloten.

Negatieve gevolgen

"De cijfers laten zien in welk mate mega-evenementen als de Olympische Spelen negatieve gevolgen hebben voor de huisvesting van de plaatselijke bevolking", zei COHRE-directeur Jean du Plessis.

"Niemand zou uit zijn huis gezet moeten worden in het belang van een sportevenement. Niemand zou verjaagd moeten worden voor een cultureel festijn.

De rijke verscheidenheid van een gemeenschap zou niet verborgen, verplaatst of verwoest moeten worden in het belang van een schoonheidswedstrijd."

Meer evenementen

Behalve Olympische Spelen worden in het rapport evenementen onder de loep genomen als het WK-voetbal, conferenties van het IMF en de Wereldbank en zelfs de Miss World- en Miss Universe-verkiezingen.

Winterspelen 2010

Reeds dreigen meer dan duizend mensen hun huis kwijt te raken vanwege de Olympische Spelen van 2012 in Londen, zo staat in het rapport. En de organisatoren van de Winterspelen in het Canadese Vancouver in 2010, hebben beloofd de huisvestingsrechten te zullen respecteren.

Toch zijn er al zevenhonderd goedkope huizen gesloopt. Ook zijn honderden arme mensen en ouderen uit hun huizen gezet, omdat die tot toeristenverblijf worden verbouwd.

Huizenprijzen verdubbeld

Niet alleen worden mensen uit hun huizen gezet omdat die plaats moeten maken voor stadions en dergelijke, ook worden huizen voor arme mensen onbetaalbaar, doordat wijken met het oog op de Olympische Spelen worden opgeknapt, zo staat in het rapport.

Dat is het geval in Londen en dat was het geval in bijvoorbeeld 1992 in Barcelona en in 2000 in Sydney. De huizenprijzen in Sydney verdubbelden in sommige gevallen en de huren stegen met veetig procent, waardoor veel mensen naar goedkopere wijken aan de rand van de stad werden verdreven.

Anders dan in de meeste andere steden waar Olympische Spelen zijn gehouden zijn in Sydney geen mensen uit hun huis gezet.

Het Internationaal Olympisch Comité noemde het rapport belangwekkend en zei een delegatie te zullen sturen naar een bijeenkomst die COHRE later deze maand over het onderwerp houdt.