AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) eist excuses van de politie voor het optreden tegenover een fotograaf bij een zogenoemde Zombiewalk in Amsterdam, twee weken geleden.

In het kader van het Amsterdam Fantastic Film Festival liepen op 15 april tientallen mensen geschminkt als zombie door de hoofdstad. De optocht zou vroegtijdig zijn beëindigd toen agenten de deelnemers van het Leidseplein wegstuurden. Een fotograaf zou door de politie zijn gedwongen de foto's die hij van de 'actie' maakte te verwijderen.

De agenten beriepen zich hierbij op het portretrecht. De NVJ heeft een formeel protest ingediend bij de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten, zo is donderdag bekendgemaakt.

Onzin

Dat de politie schermt met het portretrecht is volgens Thomas Bruning van de NVJ nergens op gebaseerd. "Als er in de openbare ruimte foto's van je worden gemaakt zonder dat je daarbij aantoonbare schade oploopt, kun je geen beroep doen op het portretrecht. Dat een politieagent op voorhand eist om foto's te wissen, vind ik klinkklare onzin."

De NVJ heeft aan het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om de instructie aan agenten te verbeteren 'om nieuwe incidenten te voorkomen'.