VALTHERMOND - Roel Mellink, vader en verkeersouder van de Rehobothschool in Valthermond (Drenthe), heeft de knipperkist uitgevonden om de kinderen veiliger te laten oversteken. De vader vindt dat de oversteekplaatsen bij de basisscholen in zijn woonplaats Valthermond met name in de wintermaanden te donker zijn.

De knipperkist, een met reflecterend materiaal beklede kist met daarop een flitswaarschuwingslamp, moet de verkeersbrigadiers en de kinderen bij slecht zicht meer veiligheid geven bij hun oversteek.

Het ding staat op een steekkarretje en wordt bij de oversteekplaats op de stoep neergezet.

Bedrijfje

De kist wordt 25 april tijdens de Wereldverkeersveiligheidsweek geïntroduceerd en aangeboden aan de directeuren van de basisscholen in Valthermond. Een woordvoerster van de gemeente Borger-Odoorn laat weten dat de gemeenten Coevorden en Emmen ook deze knipperkisten willen gaan gebruiken.

"Maar de gemeenten kunnen geen zaken doen met burgers, dus ben ik nu genoodzaakt een kleinschalig bedrijfje te beginnen", laat huisvader Mellink weten.

Hij is inmiddels naar de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en ook de provincie Drenthe geweest. De provincie omarmt het idee, een ambtenaar begeleidt Mellink in het opstarten van een productielijn. "Zo'n kist moet ongeveer tussen de 1000 en 1500 euro kosten", zegt Mellink.