Elke dag signaleert de NU.nl-redactie nieuws waar we uiteindelijk geen bericht over schrijven. Omdat het niet klopt, het te voorbarig is of omdat er andere haken en ogen aan zitten. In deze rubriek geven we komende tijd voorbeelden van onderwerpen die onze site niet halen en waarom dat zo is. Zo hopen we jou als bezoeker beter inzicht te geven in onze nieuwskeuzes en waar NU.nl voor staat.

NU.nl is terughoudend met berichtgeving over overleden baby in Ter Apel
In de sporthal van het aanmeldcentrum bij Ter Apel is afgelopen nacht een drie maanden oude baby overleden. Dat is enorm verdrietig en schokkend nieuws. Toch verscheen daar geen bericht over op NU.nl. Althans nog niet, omdat er nog niets bekend is over de doodsoorzaak van de baby. Die wordt nog onderzocht. Tot die tijd willen we voorkomen dat er een link wordt gelegd die er misschien niet is.

De omstandigheden in en rond Ter Apel zijn verre van ideaal, zeker voor een baby. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat deze baby daardoor is overleden. Misschien was het een ongeluk, kwam het door een aangeboren afwijking of iets heel anders: dat is allemaal gissen, we weten het simpelweg nog niet.

Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet. Als er signalen zijn dat de dood van het baby'tje voorkomen had kunnen worden en bijvoorbeeld door de omstandigheden in Ter Apel is veroorzaakt, lees je dat uiteraard op NU.nl.

Update: een aantal uur na het schrijven van deze post bleek dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoek doen naar het overlijden van het kindje. Dat is voor ons reden om vanaf dat moment 'in te stappen' en wel over de zaak te berichten. Inspectie-onderzoek betekent natuurlijk nog steeds niet per se dat het kindje is overleden door de omstandigheden in Ter Apel. Wel toont het aan dat de instanties bezorgd zijn over de gang van zaken en die hoog opnemen. Dat is voor ons reden om erover te berichten. Zodra de uitkomst van de onderzoeken bekend is, berichten we daarover op NU.nl, ook als de omstandigheden in Ter Apel geen rol speelden.

Wat vind jij van deze nieuwe rubriek? Geef je mening in deze korte vragenlijst van één minuut. Alvast bedankt! 
woensdag 3 augustus om 05:53

Idee van hoogleraar Baarsma: een persoonlijk CO2-budget
Hoogleraar en Rabobank-econoom Barbara Baarsma besprak maandag bij BNR en dinsdag bij Op1 een zelfbedacht idee: een persoonlijk CO2-budget voor elke burger. Iedereen zou dan gratis een bepaalde hoeveelheid CO2 mogen (laten) uitstoten, zoals met autorijden of door vlees te eten. Wil je méér uitstoten, bijvoorbeeld voor een verre vliegreis, dan moet je CO2-budget bijkopen. 

Haar idee werd door sommige media overgenomen en deed een hoop stof opwaaien op Twitter (wat óók weer nieuws werd). Toch lees je het niet op NU.nl, want het is een idee en niet meer dan dat. Of een gedachte-experiment, zoals ze het zelf noemt. Een idee dat ze een jaar geleden al had geopperd in een essay. Maar Barbara Baarsma zit niet in de regering, bepaalt niet welke regels er zijn in Nederland. En 'haar' Rabobank doet dat ook niet. 

Voor zover bekend heeft ons kabinet helemaal geen plannen voor een CO2-budget. Misschien gaat dat in de toekomst ooit veranderen, dat valt natuurlijk niet uit te sluiten. Misschien inspireert Baarsma's verhaal politici wel en gaan die erover nadenken en bekijken of zoiets wenselijk en haalbaar is. Dat zou kunnen. Maar voorlopig is het slechts een idee zonder impact en daarom geen bericht waard op NU.nl, vinden wij.
dinsdag 5 juli om 09:12
Waarom we geen peilingen over de steun voor boerenacties plaatsen
Hoeveel Nederlanders steunen de boerenprotesten? Dat vragen we ons zelf ook af, maar we berichten er niet over op NU.nl. Andere media deden dat wel. Twee derde van de Nederlanders zou de boeren steunen (EenVandaag) of iets minder dan de helft (NRC) of 54 procent (Hart van Nederland). 

Zulk nieuws is vaak gebaseerd op peilingen en daar zijn we op NU.nl terughoudend mee. Vooropgesteld: we zeggen niet dat bovenstaande niet klopt. Maar we weten ook niet zeker dat het wél klopt. Peilingen worden meestal ingevuld door duizenden mensen, maar vaak weet je niet of zij een goede afspiegeling van de zeventien miljoen Nederlanders zijn.

Zelfs niet wanneer er evenveel mannen als vrouwen meedoen en evenveel hoogopgeleiden als laagopgeleiden. We weten dan nog steeds niet waarom mensen besloten mee te doen aan zo'n peiling. Misschien omdat ze meer affiniteit met het onderwerp hebben of een sterke mening (positief of negatief) die ze graag willen uiten, maar ook dát weten we niet zeker.

Door die onzekerheid zijn we voorzichtig met beweringen als "zoveel procent van de Nederlanders vindt iets". Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als het heel gedegen onderzoek van een universiteit of het Centraal Bureau voor de Statistiek is. Maar als we twijfelen of een ondervraagde groep echt representatief is, berichten we er niet over.
dinsdag 14 juni om 13:10

Van Gennip: 'Franse jonge werklozen uit voorsteden hier welkom om te werken'
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) zei deze dinsdag in een interview in het AD het volgende: "Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken."

Deze uitspraak werd vanmorgen in veel mediaprogramma's, radiostations en nieuwssite opgepakt, waardoor de indruk werd gewekt dat de minister een plan heeft om schoolverlaters uit bijvoorbeeld Franse voorsteden als arbeidsmigranten naar Nederland te halen. Dat leidde tot verhitte tweetjes van Nederlandse politici die juist een stop op arbeidsmigratie willen. "Wat een ontzettend slecht en wereldvreemd plan. De arbeidsinspectie adviseert om te stoppen met de huidige vorm van ongereguleerde arbeidsmigratie", zei SP-leider Lilian Marijnissen bijvoorbeeld.

Ook PVV'er Geert Wilders reageerde ontzet: "De ene dag moeten de boeren kapot, de andere dag komen er mega-asielzoekerscentra bij en vandaag gaan we Franse werklozen uit de gevaarlijke banlieues hierheen halen."

NU.nl besloot de uitspraak (en de daaropvolgende ophef) niet mee te nemen. Er is op dit moment namelijk geen plan om jongeren uit de banlieues, zoals de vaak arme Franse voorsteden worden genoemd, naar Nederland te halen. Van Gennip zei letterlijk: "Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken."

De bewindsvrouw noemt in het algemeen arbeidsmigratie binnen de EU "van vitaal belang" voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Wel wil ze eerst de Nederlanders die nu nog aan de kant staan aan het werk helpen.

Arbeidsmigratie binnen de EU kan sowieso al sinds de Schengenakkoorden uit 1985, toen vrij verkeer van goederen, diensten en personen voor EU-burgers werd geregeld. Franse en Spaanse jongeren mogen dus al zonder visum in Nederland werken.

Het kabinet zou met een concreet plan en/of extra financiële middelen arbeidsmigranten uit de EU naar Nederland kunnen halen. Maar voordat het kabinet met zo'n concreet plan komt om Franse jongeren naar Nederland te halen, ziet NU.nl geen reden om hierover te berichten.

Van Gennip kwam er in het wekelijkse Vragenuur in de Tweede Kamer op terug: "Er ligt geen plan om Franse jongeren naar Nederland te halen. Dat plan hebben we niet." Ze blijft er wel bij dat arbeidsmigranten hard nodig zijn, omdat onze economie daar "voor een fors deel" op draait. "Je kunt Nederland niet meer los zien van hen."

woensdag 1 juni om 09:47
'Kabinet wil prijs van sigaretten verhogen tot wel 47 euro'
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) denkt erover na de prijs van een pakje sigaretten in 2040 te verhogen tot 47 euro. Dat bevestigen Haagse bronnen woensdag na berichtgeving van De Telegraaf.

Het gaat hier om een plan van Van Ooijen. Inspiratie voor dat plan komt uit Australië, waar een pakje sigaretten nu al meer dan omgerekend 20 euro kost. Uit onderzoek van Maastricht University blijkt dat mensen bij een forse prijsverhoging minder gaan roken.

Maar als je de accijnzen wil verhogen, moet je eerst met wetgeving komen die vervolgens door het parlement moet worden goedgekeurd. Steun voor het plan van Van Ooijen is allerminst zeker. Dat roken slecht is, staat niet ter discussie in Den Haag. Maar de overheid moet zich niet bemoeien met of je wel of geen sigaret kan opsteken, vinden sommige partijen.

Kortom: voordat het zover is, moet er eerst een uitgewerkt plan liggen. Pas daarna wordt er een debat over gevoerd.

De coalitie heeft al afgesproken dat de accijns op tabak in 2025 wordt verhoogd naar ongeveer 10 euro per pakje sigaretten. Dat is weer een maatregel afkomstig uit het Preventieakkoord van 2018.
zondag 22 mei om 14:51
'Onbelaste reiskostenvergoeding wordt 21 cent per kilometer in 2023'
Het AD meldde zondag dat de reiskostenvergoeding volgend jaar omhooggaat naar 21 cent per kilometer en in 2024 verder stijgt naar 23 cent.

Dat klinkt plausibel, maar helemaal zeker is het nog niet. Het AD baseert zich op het totaalbedrag dat hiervoor wordt uitgetrokken en in de Voorjaarsnota 2022 staat. Dat geld zou volgens betrokkenen genoeg moeten zijn om uit te komen op 21 en vervolgens 23 cent, schrijft de krant.

Maar de precieze bedragen worden pas met Prinsjesdag vastgesteld. Die kunnen dus nog veranderen. En NU.nl meldt iets liever pas als het zeker is.
zondag 22 mei om 14:32
Wat vind jij van deze nieuwe rubriek? Geef je mening in deze korte vragenlijst van één minuut!
zondag 22 mei om 14:28

Zes mensen zeggen via injectie te zijn gedrogeerd in Kaatsheuvel
Meerdere mensen meldden zich zaterdagavond bij een EHBO-post in Kaatsheuvel, omdat ze het vermoeden hadden gedrogeerd te zijn. Ze denken daarvoor met een naald geprikt te zijn tijdens een feest. De politie onderzoekt of deze mensen echt zijn geïnjecteerd, en zo ja, waarmee.

Dat is ook waarom we hier geen nieuwsbericht over maken. We weten namelijk niet of deze zes mensen écht gedrogeerd zijn of dat er andere oorzaken zijn waardoor ze zich niet goed voelen.

Laten we vooropstellen dat het wel voorkomt dat mensen worden gedrogeerd tijdens het uitgaan. Dat is vaak lastig te bewijzen, doordat sommige drugssoorten snel uit het lichaam verdwijnen. Maar soms voelen mensen zich door andere oorzaken slecht. Volgens het Trimbos-instituut blijkt uit onderzoek dat mensen soms te veel hadden gedronken en zich schaamden voor hun gedrag. Ook kan een angstreactie vanuit het lichaam ervoor zorgen dat iemand last krijgt van bijvoorbeeld duizeligheid, buikpijn en trillen. Zo kun je het gevoel krijgen gedrogeerd te zijn.

Incidenten zoals die in Kaatsheuvel passen bij het fenomeen 'needle spiking'. En dat fenomeen is niet nieuw. In het Verenigd Koninkrijk werden in 2021 al honderden dergelijke gevallen gemeld, maar in geen enkel geval kon worden bewezen dat iemand echt was gedrogeerd. Daarmee willen we niet beweren dat het allemaal onzin is, maar het maakt ons wel terughoudend.

Vanwege al deze haken en ogen maken we liever geen nieuwsberichten over aantallen mensen die mogelijk op deze manier zijn gedrogeerd. We schakelen liever experts in voor een algemeen achtergrondverhaal. Is er echt sprake van needle spiking in Nederland of is er een andere oorzaak? Uiteraard blijven we de ontwikkelingen rondom dit fenomeen goed in de gaten houden.

vrijdag 20 mei om 15:50
Update: hoe het zeldzame apenpokkenvirus tóch NU.nl haalde
Deze nieuwe rubriek geeft jullie uitleg over onze keuzes, maar zorgt ook voor goede discussies op onze redactie. Zo schreven we donderdag (hieronder) nog dat we voorlopig niet zouden berichten over de apenpokken, maar vandaag al besloten we dat we toch een uitlegverhaal gingen maken.

Wij voelen ons verantwoordelijk voor de impact die onze berichten hebben en willen je niet onnodig bang maken. Het gaat nog om een beperkt aantal patiënten en de ziekte is niet bijzonder besmettelijk of dodelijk.

Maar we zien ook dat apenpokken het meest gegoogelde woord van het moment is. Kortom: jullie zijn op zoek naar antwoorden die wij je kunnen geven. Daarbij is nu ook een patiënt opgedoken in België en is het RIVM extra waakzaam.

Dat betekent niet dat we hier vanaf nu dagelijks volop aandacht aan gaan besteden op NU.nl. We blijven terughoudend zolang er geen sprake is van een zorgwekkende uitbraak. Maar we willen jullie wel graag informeren.
donderdag 19 mei om 13:38
Zeldzaam apenpokkenvirus in opmars in Europa
"Daar gáán we weer", denk je misschien bij het lezen van deze kop. Persbureau ANP en diverse andere Nederlandse media berichtten de afgelopen dagen al over mensen die het zeldzame apenpokkenvirus opliepen. In totaal gaat het tot nu toe om ongeveer veertig bevestigde en vermoedelijke gevallen in Spanje en Portugal, plus zeven in het Verenigd Koninkrijk.

Het apenpokkenvirus komt normaal gesproken alleen voor in Centraal- en West-Afrika. Het is dus zeker opvallend dat het opduikt in Europa. Tegelijkertijd gaat het om een zeer beperkt aantal patiënten en is het virus niet bijzonder besmettelijk of dodelijk.

We willen natuurlijk niets afdoen aan de potentiële ernst van een besmetting, maar tegelijkertijd moeten we rekening houden met de impact als we zo'n bericht op NU.nl zetten. Is het nieuws nu al relevant genoeg voor ons Nederlandse publiek? Moeten mensen dit weten? Of maken we lezers zo wellicht onnodig bang?

Tot nu toe vinden we het nieuws nog niet relevant genoeg, concludeerden we, ook na het RIVM gesproken te hebben. Het gaat om tientallen bevestigde gevallen op een bevolking van tientallen miljoenen, en er is (nog) geen enkele bevestigde patiënt in Nederland. Bovendien werd het virus vooral overgedragen bij seksueel dus intensief contact, (nog) niet vaak bij 'gewoon' alledaags contact.

Kortom: met de kennis van nu lijkt er weinig aan de hand. Daarom schrijven we er nog geen artikel over. Maar we houden de situatie nauwlettend in de gaten. Mochten er signalen zijn dat het virus wel degelijk impact op een grotere groep mensen heeft, dan lees je daar uiteraard over op NU.nl.
dinsdag 17 mei om 17:47

Spaanse regering akkoord met invoering menstruatieverlof
De kans is groot dat Spaanse vrouwen binnenkort elke maand een paar dagen verlof kunnen krijgen als ze zware menstruatieklachten hebben. Maar die kogel is nog niet door de kerk. Vorige week berichtten we al over de uitgelekte conceptwet en alle onduidelijkheden die er toen nog waren. Dinsdag ging de regering ermee akkoord.

Dat brengt het menstruatieverlof weer een stap dichterbij, maar er is nog geen groen licht. Daarvoor moet het Spaanse parlement er nog mee instemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk later deze week. Als het echt zover is, lees je dat uiteraard op NU.nl. Maar nu dus nog niet.

dinsdag 17 mei om 17:32

De (niet-bestaande) kans op kanker door zonnebrandcrème
Veel Nederlandse media meldden afgelopen week dat op sociale media het nepnieuws rondging dat je kanker krijgt van zonnebrandcrème. Ze debunkten dit bericht door uit te leggen hoe het wel zit: dat verbranden veel gevaarlijker is dan jezelf insmeren.

Ook NU.nl overwoog zo'n factcheck. Maar we besloten daarvan af te zien toen we zagen hoe weinig dit nepnieuws en soortgelijke kritische noten momenteel rondgaan op sociale media. Er waren weliswaar een Instagram-bericht van opiniemaker Eva Vlaardingerbroek en een tweet van YouTuber Tisjeboy Jay die je kunt opvatten als 'zonnebrandkritisch', maar die werden niet bijzonder veel gedeeld. En echt stellig zonnebrandcrème-veroorzaakt-kankernepnieuws was al helemaal weinig te vinden. Wat je wél veel zag: mensen die er hun vraagtekens bij plaatsten of grapjes maakten over deze critici. 

Kortom: niet zozeer het nepnieuws ging veel rond, maar vooral de ophef over het nepnieuws. Dat vonden wij zelfs geen factcheckbericht waard.

donderdag 12 mei om 10:36
'Kinderen in de jeugdzorg verhuizen vaak door'
Woensdag publiceerde stichting Het Vergeten Kind een onderzoek naar hoe vaak kinderen die in een pleeggezin of een instelling voor jeugdzorg wonen moeten verhuizen. Een belangrijk onderwerp, omdat we weten dat vaak verhuizen schadelijk kan zijn voor kinderen die binnen de jeugdzorg verblijven. Onder andere het AD schreef over dit onderzoek.

Toch hebben we het onderzoek van Het Vergeten Kind niet op NU.nl gepubliceerd. We weten namelijk niet zeker genoeg of de cijfers over doorverhuizingen kloppen voor alle kinderen die in de jeugdzorg verblijven. In Nederland verblijven bijna twintigduizend kinderen bij een pleeggezin of in een instelling. Het Vergeten Kind heeft met 118 kinderen contact gehad voor dit onderzoek. Zij zijn grotendeels via het netwerk van Het Vergeten Kind benaderd.

Het is onduidelijk of deze 118 kinderen typerend zijn voor alle kinderen die verblijven in jeugdzorg. We weten dus niet zeker of kinderen die binnen de jeugdzorg verhuizen, gemiddeld vier keer verhuizen, zoals Het Vergeten Kind schreef. Om deze reden stond dit onderzoek niet op NU.nl.

Dit neemt niet weg dat de verhalen in het onderzoek schrijnend zijn. Het is voor NU.nl wel een extra motivatie om dit thema goed te blijven volgen. Lees hier en hier verhalen over de jeugdzorg die we al eerder maakten.
vrijdag 6 mei om 06:31

'Helft iPhone-bezitters heeft toestel van vier jaar of ouder'
De helft van alle Nederlanders met een iPhone gebruikt een model van vier jaar of ouder, meldde Telecompaper donderdag. Onder meer Tweakers en RTL Nieuws namen dit nieuws over. We weten echter niet zeker of het klopt. 

Telecompaper is een zakelijke website over de telecomsector. Het heeft een eigen panel: het Telecompaper Consumer Insights Panel. De leden krijgen regelmatig een vragenlijst voorgeschoteld. Zo kregen ze laatst vragen over hun smartphone. Bijna achttienhonderd mensen vulden de vragenlijst in. Op basis daarvan kwam het bedrijf tot het nieuws over de iPhone. 

NU.nl is echter kritisch op dit soort enquêtes. Achttienhonderd mensen vormen maar een heel klein deel van de miljoenen Nederlandse iPhone-bezitters. Zelfs als de groep gewogen is (dus als de meningen van verschillende groepen respondenten op basis van leeftijd, opleiding en geslacht even zwaar wegen). Veel andere belangrijke kenmerken van zo'n groep mensen kun je namelijk niet wegen. Wie kiezen ervoor om lid te worden van het panel en regelmatig enquêtes in te vullen - in het bijzonder deze vragenlijst? Hebben de invullers meer (of minder) tijd en geld dan de gemiddelde Nederlander? Kopen ze sneller of minder snel een nieuwe telefoon?

Begrijp ons niet verkeerd: NU.nl beweert niet dat de conclusie van Telecompaper niet klopt. Misschien klopt het wel degelijk. Maar met deze meetmethode weten we het niet zeker. Vandaar dat we er geen bericht over maakten.