De Nederlandse inzending voor de Academy Awards is niet meer in de race voor een Oscar. Bankier van het Verzet staat niet op de shortlist met de tien kandidaten voor de beste niet-Engelstalige film. Ook de twee Nederlandse korte films die waren ingezonden hebben het niet gehaald.

Bankier van het Verzet van Joram Lürsen was in eigen land goed voor vijf Gouden Kalveren, waaronder die voor de beste film en de publieksprijs. Barry Atsma en Jacob Derwig spelen in de film Walraven en Gijs van Hall, die het verzet in de Tweede Wereldoorlog via een ondergrondse bank aan miljoenen guldens hielpen.

De Academy maakte dinsdag de voorselectie bekend van de 87 films die waren ingezonden voor de Oscar voor de beste buitenlandse film.

Op de shortlist ontbreekt ook de Belgische inzending Girl. De Belgisch-Nederlandse productie van Lukas Dhont leek lang een kanshebber en won zondag op de European Film Awards nog de prijs voor de beste Europese debuutfilm. Tijdens het filmfestival in Cannes sleepte de film de Camera d'Or in de wacht, de prijs voor de beste debuutfilm van het jaar.

Producties die nog wel kans maken om op 22 januari genomineerd te worden voor een Oscar komen uit Colombia, Denemarken, Japan, Kazachstan, Libanon, Mexico, Zuid-Korea en Polen. De Poolse inzending Cold War werd afgelopen weekend uitgeroepen tot beste Europese film.

Nederlandse korte animatiefilms ook niet geselecteerd

De twee Nederlandse korte films die waren ingezonden voor de Oscars dingen ook niet mee naar de Academy Awards.

De organisatie maakte maandag bekend welke tien korte animatiefilms in de race zijn voor de felbegeerde filmprijs, maar Emily van Marlies van der Wel en A Double Life van Job, Joris en Marieke zaten daar niet tussen. Het trio uit Utrecht werd in 2015 wel genomineerd, voor voorganger A Single Life.

De uitreiking van de Oscars is op 24 februari.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!