Schrijver en Oscar-winnaar John Irving (74) roept winnaars van de Academy Awards aankomende zondag op een politiek statement te maken in hun speech. 

Dat schrijft de auteur van onder meer The World According To Garp in een gastcolumn in The Hollywood Reporter.

Hij ziet dat de tijden zijn veranderd en dat er nu meer dan ooit behoefte is aan politieke stellingname. "We hebben behoefte aan een duidelijk geluid vanuit Hollywood", schrijft Irving.

"Kijk naar de acties van Trump en de vice-president Pence is een 'seksuele dinosaurus'. Hij gelooft in een behandeling voor homoseksuelen en is tegen abortus. Door deze regering zijn de rechten van de lgbt-gemeenschap en het abortusrecht in serieus gevaar." 

Cider House Rules

Irving won zelf in 2000 een Oscar voor het script gebaseerd op zijn bestseller The Cider House Rules. In zijn toespraak bedankte hij destijds abortusorganisaties Planned Parenthood en Abortion Rights League. Ook prees hij de juryleden van de Oscars voor het eren van een scenario waarin abortus een rol speelt.

"Ik weet niet of het zeventien jaar geleden protocol was om geen politieke statements te maken", schrijft de auteur in zijn column.

"Maar wat het protocol toen ook was, of nu is; de creatieve gemeenschap heeft een verplichting om intolerant te zijn jegens intolerantie."

Bekijk hier alle video's over de Oscars 2017.