Hieronder een overzicht van de meest opmerkelijke quotes tijdens de ceremonie.

"Jennifer Lawrence viel vorige jaar op weg naar het podium. Vanavond struikelde ze toen ze de auto uitstapte. Als je vanavond wint, brengen we de Oscar naar je plek. We willen geen risico nemen." - Presentatrice Ellen DeGeneres.

"Er zijn twee mogelijkheden vanavond. Of 12 Years a Slave wint beste film. Of jullie zijn allemaal racisten." - Presentatrice Ellen DeGeneres.

"In 1971 kreeg een tienermeisje die niet meer welkom was op school haar tweede kind. Zij wist een leven op te bouwen met haar kinderen, en leerde ze hard te werken en creatief te zijn. Dank je wel dat je me leerde om te dromen." - Acteur Jared Leto in zijn dankwoord. Hij won de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol in Dallas Buyers Club.

"Het maakt niet uit waar je vandaan komt, maar je kan je dromen waarmaken. Dank je wel Patsey en Solomon Northup, die mij hebben geleid tijdens het spelen van deze rol. En regisseur Steve McQueen, die zijn eigen geest in de film heeft gestopt." - Actrice Lupita Nyong'o in haar dankwoord. Zij won de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol in 12 Years a Slave.

Verdrietig

"Natuurlijk zijn we verdrietig, maar ook blij voor de winnaar. Het is een prachtige bekroning voor het feit dat films als Bellezza nog in alle vrijheid gemaakt kunnen en mogen worden. De cinema heeft gezegevierd." - De Nederlandse coproducent Frans van Gestel, die met de Belgische film The Broken Circle Breakdown achter het net viste.

"Ik heb altijd drie dingen nodig: iets om naar op te kijken, iets om naar uit te kijken en iemand om achterna te lopen. Elke dag, elke maand loop ik achter mijn held aan, die ik zelf ben over tien jaar. Op die manier hou ik altijd iets om achteraan te jagen." - Acteur Matthew McConaughey, die de prijs voor Beste Acteur won voor Dallas Buyer Club.

"Dit jaar waren er een aantal opvallend sterke vrouwenrollen, wat alle nominaties bewezen. Films met vrouwen zijn geen nichemarkt, maar er is een publiek voor en ze brengen echt geld in het laatje." - Actrice Cate Blanchett, die de prijs voor Beste Actrice won voor Blue Jasmine.

"Iedereen die slavernij heeft moeten doorstaan, en iedereen die er ook nu nog steeds mee te maken heeft. Ieder mens verdient het niet alleen om te overleven, maar ook om te leven. Dat is de nagedachtenis van hoofdperson Solomon Northup." - Regisseur Steve McQueen, die met zijn 12 Years a Slave de prijs voor Beste Film won.

Alle winnaars op een rij | Lees alles over Oscars | Opmerkelijke momenten