Zondag worden de Oscars voor de 86e keer uitgereikt. De uitreiking gaat niet altijd van een leien dakje en soms is het enthousiasme van een winnaar overweldigend. Vijf opmerkelijke momenten. 

Marlon Brando won in 1973 een Oscar voor zijn rol in de maffiafilm The Godfather. Hij was niet zelf aanwezig en stuurde Sacheen Littlefeather die het publiek vertelde dat Brando de prijs weigerde.

"De reden hiervoor is de manier waarop indianen worden behandeld door de filmindustrie en televisie en door de recente gebeurtenissen in Wounded Knee", aldus Sacheen. Brando doelde op het conflict tussen de American Indian Movement en het Amerikaanse leger in de plaats. 

Poëtische speech

De Italiaanse acteur en regisseur Roberto Benigni ging compleet uit zijn dak toen hij in 1999 een Oscar kreeg uit handen van Sophia Loren voor zijn film La Vita è Bella.

Benigni ging op zijn stoel staan en leverde een levendige, poëtische speech af toen hij op het podium stond, waarin hij onder meer zijn ouders bedankte voor de armoede in zijn leven en zei dat hij met iedereen uit het publiek de liefde wilde bedrijven. Benigni won ook de Oscar voor beste acteur voor zijn rol in La Vita è Bella

Naakt

Tijdens de Oscaruitreiking in 1974 rende plotsklaps een naakte man over het podium. Presentator David Niven was bezig met het introduceren van Elizabeth Taylor toen hij werd verrast door de naakte man. De streaker, fotograaf Robert Opel, was in het gebouw gekomen door zich voor te doen als journalist. Hij rende naakt voorbij Niven en maakte een vredesteken met zijn vingers.

Niven reageerde ontspannen op het voorval. "Dames en heren, dat kon bijna niet uitblijven", zei hij. 

Zwarte vrouw

Eerste zwarte vrouw Halle Berry was in 2002 de eerste zwarte vrouw die een Oscar wint voor een hoofdrol in een speelfilm.

Ze krijgt de prijs voor het drama Monster's Ball. Dorothy Dandridge was in 1955 de eerste zwarte vrouw die werd genomineerd in die categorie. Sidney Poitier won in 1963 al eerste zwarte man de Oscar voor beste acteur. Hij kreeg de prijs voor zijn rol in het komische drama Lilies of the Field

Scorsese

Regisseur Martin Scorsese werd onnoemelijke keren genomineerd voor een Oscar. Hij mocht er eindelijk eentje op zijn schoorsteenmantel zetten voor de beste regie van The Departed.

De prijs gaat overigens altijd naar een man. Slechts een keer won een vrouwelijke regisseuse een Oscar. Kathryn Bigelow won in 2010 de prijs voor haar oorlogsdrama The Hurt Locker. Ook dit jaar is geen vrouw genomineerd.